ΥΠΠΟΑ: Έργα Πολιτισμού 85.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

by Times Newsroom

​Αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο ήταν η πορεία των έργων Πολιτισμού, που εκτελούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί 24 έργα συνολικού προϋπολογισμού 38.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για 9 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥΠΠΟΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική συζήτηση για τα έργα Πολιτισμού, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜΘ- ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, συζητήθηκε η ποιοτική και σταθερή λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με την συμμετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη. Η ΕΛΣ θα αναλάβει το συντονισμό της λειτουργίας του Μεγάρου μέσω ενός προγράμματος συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ, της ΕΛΣ και της Περιφέρειας με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος από άποψη πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Με τον Περιφερειάρχη και τις Υπηρεσίες του έχουμε μία εξαιρετικά θετική συνεργασία, η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Στη σύσκεψη εργασίας, επαναλάβαμε έναν τρόπο δουλειάς τον οποίο έχουμε καθιερώσει με όλες τις Περιφέρειες, με παρούσες όλες τις κεντρικές διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που εμπλέκονται στην υλοποίηση, στο σχεδιασμό και στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων, με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να έχουμε όλοι σαφή εικόνα της εξέλιξης των έργων. Διατρέξαμε όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ δια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη για τα έργα που αφορούν την δική του Περιφέρεια και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για τα έργα, τα οποία προσβλέπουμε να ενταχθούν στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, η οποία ξεκινά τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό παρακάλεσα τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, να είναι σήμερα μαζί μας προκειμένου λύσουμε οριστικά το θέμα της συνεχούς και ποιοτικής λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Στις αρχές Μαρτίου, θα είμαστε ξανά εδώ, προκειμένου να δούμε, με λεπτομέρειες, τον προγραμματισμό. Θεωρούμε ότι με τα έργα τα οποία έγιναν και γίνονται, καθώς και αυτά που τελούν υπό σχεδιασμό και ωρίμανση δημιουργούμε τους πολιτιστικούς πόλους, που θα οδηγήσουν στην αρχή μίας δυναμικής ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Μέτιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πάντα μεγάλη η χαρά μας, όταν μας επισκέπτεται η Υπουργός Πολιτισμού, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε μαζί της μια σειρά από θέματα που έχουμε συνδιαμορφώσει και έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουν και αφορούν σε σημαντικά έργα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ και υλοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Δόθηκαν κατευθύνσεις και έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ποια έργα θα ενταχθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα, ώστε και αυτά να προχωρήσουν. Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίνα Μενδώνη για την ουσιαστική στήριξη σε όλα τα θέματα στην Περιφέρειά μας».

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, που έγινε στην Κομοτηνή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Θράκη, είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελούσε ανέκαθεν χώρο συνθέσεων, της φύσης και των δημιουργημάτων του ανθρώπου, της μνήμης και της ιστορίας με την σύγχρονη δυναμική, το γηγενές με το εισαγόμενο, μοναδική σύνθεση πολυπολιτισμικότητας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΤΑΑ υλοποιεί ένα πρόγραμμα άνω των 60.000.000 ευρώ, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού και ωρίμανσης βρίσκονται έργα προϋπολογισμού επιπλέον 25.000.000, και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα έργα αφορούν στην προστασία και τη αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, στην ενίσχυση της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργίας και στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών».

«Στόχος μας, είπε, είναι να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η περιοχή αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του. Δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και οι οποίες οδηγούν σε ένα νέο είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένης με τον πολιτισμικό πλούτο κάθε περιοχής».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή