Ζάμπια: Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο πρώτος πρόεδρος και ήρωας της ανεξαρτησίας της χώρας

by Times Newsroom 1

Ο Κένεθ Καούντα, ο πρώτος πρόεδρος της Ζάμπιας και ήρωας της ανεξαρτησίας της χώρας, πέθανε σε ηλικία 97 ετών, σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Λουζάκα όπου νοσηλευόταν με πνευμονία, ανακοίνωσε ο γιος του, Καμπαράγκε.

Ο «ΚΚ», όπως τον αποκαλούσαν, κυβέρνησε τη Ζάμπια επί 27 χρόνια, από το 1964 που η χώρα του (τότε Ροδεσία) κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, μέχρι το 1991 και αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ. Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS.

«Με λύπη μου ενημερώνω ότι χάσαμε τον Μζέε (σ.σ. «τον παππού»)”. Ας προσευχηθούμε για αυτόν», έγραψε ο γιος του στο Facebook.

Το 1986, όταν έχασε έναν γιο του από το AIDS, ο Καούντα ξεκίνησε μια προσωπική σταυροφορία για την εξάλειψη της ασθένειας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αφρική. Πρέπει να πολεμήσουμε το AIDS τώρα. Πολεμήσαμε την αποικιοκρατία. Τώρα πρέπει με τον ίδιο ζήλο να πολεμήσουμε το AIDS που απειλεί να ξεκληρίσει την Αφρική», είχε δηλώσει το 2002 σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Το 1991 ο Καούντα αναγκάστηκε να επιτρέψει τον πολυκομματισμό και να οργανώσει πολυκομματικές εκλογές, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, αλλά ηττήθηκε από τον Φρέντερικ Τσιλούμπα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή