Ζελένσκι: Η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να καταλάβει το Χάρκοβο

«Χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό»

by Times Newsroom

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. Αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» ανέφερε.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. «Το Χάρκοβο, που είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να καταληφθεί. Η Ρωσία χρειάζεται ένα πρόσχημα: θα πουν ότι προστατεύουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Το Χάρκοβο έχει πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους. Ήταν πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταξύ 1919-33 και εκεί έχουν την έδρα τους βιομηχανίες που κατασκευάζουν άρματα μάχης, τρακτέρ αλλά και ηλεκτρονικά είδη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουν όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή