Ζελένσκι: Η στάση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις γίνεται «πιο ρεαλιστική»

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Πόντολιακ, δήλωσε ότι υπάρχουν «θεμελιώδεις αντιφάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».

by Times Newsroom

Πιθανά περιθώρια συμβιβασμού βλέπει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις συνομιλίες με τη Ρωσία ενόψει ενός νέου γύρου συζητήσεων, παρά τους βομβαρδισμούς της Μόσχας στο Κίεβο που εντείνονται και καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το λιμάνι της Μαριούπολης.

«Οι συναντήσεις συνεχίζονται και, πληροφορούμαι, οι θέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ακούγονται ήδη πιο ρεαλιστικές. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου οι αποφάσεις να είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο νωρίς την Τετάρτη. «Απαιτούνται και άλλες προσπάθειες, χρειάζεται υπομονή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με μια συμφωνία».

Νωρίτερα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Πόντολιακ, δήλωσε ότι υπάρχουν «θεμελιώδεις αντιφάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό». Ένας άλλος βοηθός του Ζελένσκι, ο Ιχόρ Ζόβκβα, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν «πιο εποικοδομητικές» και ότι η Ρωσία είχε αμβλύνει τη στάση της, παύοντας να εκφράζει τις απαιτήσεις της να παραδοθεί η Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- σύμφωνα με το Κρελμλίνο- ότι το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό, στρατιώτες και Ρώσους στρατηγούς. «Πολλοί Ρώσοι στρατεύσιμοι έχουν σκοτωθεί. Υπάρχουν δεκάδες αξιωματικοί μεταξύ των νεκρών εισβολέων και ένας ακόμη στρατηγός σκοτώθηκε σήμερα. Οι εισβολείς διέπραξαν νέα και προφανή εγκλήματα πολέμου, βομβαρδίστηκαν ειρηνικές πόλεις, αστικές υποδομές. Ο αριθμός των πυραύλων που χρησιμοποίησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας έχει ήδη ξεπεράσει τους 900. Υπάρχουν τόσες πολλές αεροπορικές βόμβες που είναι αδύνατο να τις μετρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό είπε μιλώντας στη ρωσική γλώσσα:

«Πολίτες της Ρωσίας, οποιοσδήποτε από εσάς είχε πρόσβαση σε αληθινές πληροφορίες μπορεί να έχει ήδη συνειδητοποιήσει πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος για τη χώρα σας: με ντροπή, φτώχεια, απομόνωση για πολλά χρόνια, ένα βάναυσο κατασταλτικό σύστημα που θα μεταχειρίζεται τους Ρώσους πολίτες τόσο απάνθρωπα όσο εσείς, οι εισβολείς, μεταχειρίζεστε τους Ουκρανούς. Το τι θα ακολουθήσει εξαρτάται από τις ενέργειές σας.

Θέλω να απευθυνθώ στους Ρώσους αξιωματούχους και σε όλους όσους εμπλέκονται με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Εάν παραμείνετε στις θέσεις σας, εάν δεν μιλήσετε ανοιχτά κατά του πολέμου, η διεθνής κοινότητα θα σας αφαιρέσει όλα όσα έχετε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια. Το δουλεύουν. Αυτό περιλαμβάνει την προπαγάνδα, την τέταρτη εξουσία στη Ρωσία. Εάν συνεχίσετε να εργάζεστε για την προπαγάνδα, βάζετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι αντιμετωπίζετε εάν απλώς παραιτηθείτε: τον κίνδυνο κυρώσεων και διεθνές δικαστήριο για την προπαγάνδα του επιθετικού πολέμου, για τη δικαίωση των εγκλημάτων πολέμου. Αφήστε τις δουλειές σας. Αρκετοί μήνες χωρίς δουλειά είναι καλύτεροι από μια ολόκληρη ζωή υπό διεθνή δίωξη».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com