Ζελένσκι: Ο Πούτιν ετοιμάζει μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη – Μου έκλεισε την πόρτα – Βοήθεια από ΟΗΕ

Το Κίεβο ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το αίτημα στρατιωτικής συνδρομής των φιλορώσων αυτονομιστών προς τη Μόσχα, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε διάγγελμά του στα ρωσικά έκανε λόγο για 200.000 ρώσους στρατιώτες στα σύνορα και επικείμενο μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.

by Times Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκκληση από μέρους των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν στα χέρια τους τμήματα του Ντονμπάς προς τη Ρωσία να τους παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

«Μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη»

«Η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του αιτήματος των ρωσικών κατοχικών κυβερνήσεων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ προς τη Ρωσία να τους παράσχει στρατιωτική βοήθεια, που αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση» της κρίσης, ανέφερε ο ουκρανός ΥΠΕΞ μέσω Twitter.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει «σχεδόν 200.000 στρατιώτες» σε τομείς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος το βράδυ χθες Τετάρτη.

Στα ουκρανικά σύνορα «έχουν λάβει θέσεις περίπου 200.000 ρώσοι στρατιώτες» και «χιλιάδες οχήματα μάχης», είπε, προειδοποιώντας πως η Μόσχα ετοιμάζεται να προκαλέσει «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη» εντός ημερών.

«Από τη μια μέρα στην άλλη»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να ξεκινήσει «από τη μια μέρα στην άλλη» και πιθανόν αυτό θα «γίνει το έναυσμα μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφώνησε το διάγγελμά του προς τους πολίτες στα ρωσικά, όχι στα ουκρανικά, όπως συνηθίζει.

Ακόμη, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως επιδίωξε, χωρίς επιτυχία, να έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο τον φόβο πως επίκειται άμεσα ρωσική εισβολή.

«Ανέλαβα την πρωτοβουλία (…) να ζητήσω τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αποτέλεσμα: σιωπή», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μπλίνκεν: Πριν ξημερώσει

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι αναμένει η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα, πρόσθεσε πάντως πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «αποτραπεί μείζων επίθεση».

Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως όλα τα απαιτούμενα μέσα «μοιάζουν» πλέον να βρίσκονται εκεί όπου απαιτείται «προκειμένου η Ρωσία να εμπλακεί σε μείζονα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ώρα ή την τοποθεσία όπου θα εκτυλιχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ρωσία: Εκλεισε τον εναέριο χώρο

Η Ρωσία έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων του Ροστόφ, ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, για λόγους «ασφαλείας» των πολιτικών πτήσεων, αναφέρει ενημερωτικό σήμα της προς τους αεροπόρους

Το σήμα της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς και υψόμετρα που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ουκρανία: Εκλεισε τρία αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια στις πόλεις Ντνίπρο, Χαρκίβ και Ζαπορίζια στην Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με σήματα των ουκρανικών αρχών προς τους αεροπόρους.

Δεν δίνεται καμία εξήγηση για την αναστολή λειτουργίας των αεροδρομίων αυτών στα σήματα.

Διευκρινίζεται ότι προβλέπεται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν μεταξύ των 07:00 και των 08:35 (ώρες Ελλάδας).

Παρίσι: Φύγετε αμέσως από την Ουκρανία

Το Κε ντ’ Ορσέ κάλεσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη όλους τους πολίτες της Γαλλίας να «εγκαταλείψουν αμέσως» την επικράτεια της Ουκρανίας και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση στις παραμεθόριες περιοχές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι οποίες θεωρείται πως είναι οι πιο εκτεθειμένες σε περίπτωση ξεσπάσματος πολέμου.

«Λόγω των μεγάλων εντάσεων που έχουν προκληθεί από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας» και «την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» και, επίσης, «λαμβανομένης υπόψη της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που αποφασίστηκε (…) από το ουκρανικό κοινοβούλιο, οι γάλλοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα», αναφέρει οδηγία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ισχυρές εκρήξεις στην Ντονέτσκ

Τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών, μεταδίδει ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Μετά τις εκρήξεις, θεάθηκαν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς τον τόπο απ’ όπου ακούστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι οι αρχές των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία για να απωθηθεί η «επίθεση» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com