Ζιμπάμπουε: Διαμάχη για τις ξανθιές περούκες των δικαστών – Ποιοι θέλουν την κατάργησή τους

Μια μεγάλης κλίμακας συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ζιμπάμπουε, γύρω από το εάν οι δικαστές θα έπρεπε να συνεχίσουν να φορούν (ξανθιές) περούκες. Η πρώην βρετανική αποικία της Αφρικής πρόκειται να αποφασίσει σήμερα για το μέλλον της συγκεκριμένης πρακτικής, η οποία θεωρείται από πολλούς κατάλοιπο της αποικιοκρατίας που πρέπει να καταργηθεί.

by Times Newsroom

Η Ζιμπάμπουε είναι ανεξάρτητη εδώ και 40 χρόνια. Ο πρόσφατος θάνατος της Βρετανίδας βασίλισσας Ελισάβετ Β’ προκάλεσε στους πολίτες της αφρικανικής χώρας ανάμεικτα συναισθήματα, με πολλούς να εκφράζουν ακόμη και την «ανακούφισή» τους. Παρόλα αυτά, κάποιες βρετανικές παραδόσεις συνεχίζουν να τιμώνται στη χώρα, η οποία συνεχίζει να εισάγει από τη Βρετανία τις χαρακτηριστικές περούκες των δικαστών.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας (JSC), δημόσιος οργανισμός που επιβλέπει την εργασία των δικαστών στην Ζιμπάμπουε, συνέστησε τον Σεπτέμβριο ειδική επιτροπή για να αποφανθεί εάν η περούκα θα πρέπει να καταργηθεί ή να διατηρηθεί στα δικαστήρια της χώρας.

Η επιτροπή ανέβασε τον περασμένο μήνα στο διαδίκτυο μια ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία ρωτάει τους πολίτες της Ζιμπάμπουε αν θεωρούν τις περούκες «απαραίτητες για την απονομή της δικαιοσύνης» και τους καλεί να περιγράψουν την κόμη που θα ήθελαν να έχουν οι δικαστές.

Οι παραδοσιακές βρετανικές ξανθές περούκες των δικαστών φτιάχνονται από τρίχα αλόγου – και η τιμή τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Οι περούκες αυτές, τις οποίες πολλές πρώην βρετανικές αποικίες έχουν εγκαταλείψει, πωλούνται για πολλές χιλιάδες ευρώ  η μία και η δημόσια αυτή δαπάνη επικρίνεται στη Ζιμπάμπουε, μια χώρα που μαστίζεται εδώ και χρόνια από σοβαρή οικονομική κρίση και φτώχεια.

Το 2019 είχε ξεσπάσει οργή στη Ζιμπάμπουε, όταν έγινε γνωστή η παραγγελία 64 περουκών, η τιμή των οποίων ξεπερνούσε συνολικά τις 137.000 ευρώ.

Η πρακτική αυτή πρέπει να εγκαταλειφθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες απαραίτητες δαπάνες, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δικηγόροι της Ζιμπάμπουε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία χαρακτηρίζει το έθιμο αυτό «ξεπερασμένο».

«Πρόκειται απλώς για μια παλιά παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας», σημείωσε ο δικαστής Άλεκ Μουσαντεχάμα, προσθέτοντας ότι «η εξουσία του δικαστικού λειτουργού δεν πηγάζει από τον τρόπο που ντύνεται, αλλά από το Σύνταγμα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com