Ζητείται η διαμεσολάβηση της Συνηγόρου του Φοιτητή για τη μη συμμόρφωση του ΠΑΔΑ στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

by ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ

Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους να είναι αρκετά κοντά, ενώ το φαινόμενο του καπνίσματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν φαίνεται να υποχωρεί, απευθύνθηκα με αναφορά στη Συνήγορο του Φοιτητή ζητώντας τη διαμεσολάβησή της.

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Προς τη Συνήγορο του Φοιτητή
Email: synigorostoufoititi@uniwa.gr

Θέμα Αναφοράς: Ζητείται η διαμεσολάβηση της Συνηγόρου του Φοιτητή για τη μη συμμόρφωση του ΠΑΔΑ στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Αξιότιμη, κυρία Αλεξάνδρα Βάρκα Αδάμη,

επιθυμώ να σας ενημερώσω για το μόνιμο πρόβλημα με το κάπνισμα εντός των χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πανεπιστημιούπολη 2, Πρώην ΑΤΕΙ Πειραιά ΤΤ, που φαίνεται να εξακολουθεί παρά τις συνεχείς καταγγελίες που κάνω από τον Οκτώβριο του 2017 (τότε ξεκίνησα τη φοίτηση, μετά που πέρασα επιτυχώς τις πανελλαδικές εξετάσεις), επειδή την πρώτη ημέρα βρέθηκα αντιμέτωπος με μια παράλογη εικόνα όπου περίπου είκοσι φοιτητές κάπνιζαν στο διάδρομο που βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς να υπάρχουν παράθυρα κι έχοντας κάδους-σταχτοδοχεία ιδιοκτησίας του ΤΕΙ στη διάθεσή τους!).

Έτσι, παρά τις βεβαιωμένες παραβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας, παρά τις συστάσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη, από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Παιδείας και παρά τη μηνυτήρια αναφορά σε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, που υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), στις 29 Μαΐου 2019, το κάπνισμα στο ΠΑΔΑ εξακολουθεί ανενόχλητα…

Πιστεύω ακράδαντα ότι στην Πανεπιστημιούπολη 2 του ΠΑΔΑ ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο παραβατικότητας, με το κάπνισμα, είναι η απουσία επιτήρησης από φύλακες, αφού, ενδεχομένως να μην απασχολούνται φύλακες, παρά μόνο θυρωροί στις πύλες – ενώ όμως από τον Εσωτερικό Κανονισμό του Τ.Ε.Ι. Πειραιά (ΦΕΚ Β’ 3257/2013), άρθρο 65, προβλέπεται 24ωρη φύλαξη από την υπηρεσία φύλαξης (φύλακες − νυχτοφύλακες – θυρωροί).

Αντιθέτως, αν κάποιος δοκιμάσει να εισέλθει στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης θα διαπιστώσει ότι μόνο εκεί εφαρμόζονται οι αντικαπνιστικές διατάξεις επειδή σ’ αυτό υπάρχει πάντα φύλακας και μάλιστα επάγρυπνος. Αυτή η εξαίρεση, όμως, παραπέμπει σε άνιση μεταχείριση, αφού για εμάς τους φοιτητές, αλλά και για τους εργαζομένους, στα υπόλοιπα κτίρια, καταλήγει να απολαμβάνουμε λιγότερα δικαιώματα ενώ μάλλον τίθεται και θέμα ανεπαρκούς ασφάλειας για όλους όσους κινούνται στους χώρους των κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι δε, το συμβάν που μου είχε αναφέρει καθηγήτριά μου, νομικός, όταν ένα χειμωνιάτικο βράδι την πλησίασε απειλητικά ένας φοιτητής που της γύρεψε εξηγήσεις για τον χαμηλό βαθμό που έλαβε στην εξεταστική του. Η γυναίκα φοβήθηκε για την ασφάλειά της αφού δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος στο κτίριο.

Ενδεικτικά, σας ενημερώνω για μερικές από τις καταγγελίες που έχω υποβάλει και για κάποια σχετικά δημοσιεύματα ενώ θα συνεχίσω να υποβάλω καταγγελίες έως ότου η Διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφασίσει να συμμορφωθεί – ενώ το ότι δεν ανταποκρίνεται στις διαμαρτυρίες μου, αγνοώντας με εντελώς, αποτελεί επίσης αυτοτελείς παραβάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 (ΦΕΚ Β’ 1315/2010), τις οποίες σκοπεύω επίσης να καταγγείλω.

Για την ιστορία, θα αναφέρω ότι: Μόνο μετά την αυτοψία και τη βεβαίωση της παράβασης, που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΙ με κάλεσε στο γραφείο του για να με πείσει να σταματήσω τις καταγγελίες. Προσφέρθηκα τότε να αναρτήσω, με την άδειά του, κοινωνικές αφίσες αποτροπής παθητικού καπνίσματος, στην πορεία όμως οι περισσότερες αφίσες απομακρύνθηκαν από αγνώστους ενώ αρκετές φορές οι παραβάτες αδιαφορούσαν αφού δεν δίσταζαν να καπνίζουν μπροστά σε αφίσες που είχαν το μήνυμα «Σέβομαι και δεν καπνίζω σε δημόσιους χώρους», ακόμα κι όταν δίπλα τους υπήρχε έξοδος σε υπαίθριο χώρο. Ζήτησα από τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης να δώσει εντολή στους φύλακες να επιτηρούν τους χώρους, εκείνος με διαβεβαίωσε ότι το έκανε, αλλά και πάλι δεν άλλαξε τίποτα καθώς η απουσία φύλαξης εντός των κτιρίων είναι ολοφάνερη ενώ ουδέποτε είδα φύλακα να έρχεται να κάνει παρατήρηση σε κάποιον που καπνίζει. Όταν το ανέφερα στον Προϊστάμενο εκείνος είπε ότι δεν μπορεί να με βοηθήσει. Έτσι, αισθανόμενος ότι με κοροϊδέψανε, ξεκίνησα εκ νέου τις καταγγελίες, ούτε όμως και από την επόμενη Διοίκηση υπήρξε ανταπόκριση ή αλλαγή.

Η λίστα με τα δημοσιεύματα και τα έγγραφα κανονικά είναι πολύ μεγαλύτερη, επέλεξα όμως να σας ενημερώσω με τα βασικότερα (πατώντας επάνω στις χρωματιστές λέξεις γίνεται παραπομπή σε σχετικό σύνδεσμο):

08.02.2018: Κανάλι ήρθε και κατέγραψε ασύστολο κάπνισμα παντού. (βίντεο).

27.03.2018: Οι συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας (20σέλιδη έκθεση, μέσα στην οποία αναφέρονται όλες οι αυτοψίες και οι βεβαιωμένες παραβάσεις, χωρίς όμως να επιβληθεί πρόστιμο!)

27.04.2018: ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανάμεσα στους αποδέκτες της Επιστολής ήταν και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπόψη: α) Πρόεδρου, β) όλων των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, γ) του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης.

Παρέμβαση από Συνήγορο του Πολίτη
10.12.2018: Επιστολή προς Ανδρέα Μπαρδάκη
10.12.2018: Επιστολή προς ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (νυνΠΑΔΑ Πανεπιστημιούπολη 2)

21.12.2018: Η Δ/ΝΣΗ ΥΓ.ΕΛΕΓΧΟΥ – ΠΕΡΙΒ.ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΤ ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ διαβίβασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τις καταγγελίες μου.

27.05.2019: Η Οδύσσεια ενός φοιτητή ΑμεΑ, ακτιβιστή, που απεγνωσμένα αγωνίζεται για υγιεινό περιβάλλον στο ΠΑΔΑ εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος

12.06.2019: Αυτοψία με επιβολή προστίμου

25.06.2019: Διαβίβαση καταγγελίας από το Υπουργείο Παιδείας.

30.06.2019: Το κάπνισμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εξακολουθεί προκλητικά ακόμα και μετά τη μηνυτήρια αναφορά σε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου από το ΕΠΣΕ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, από την πιο πρόσφατη καταγγελία, το ΠΑΔΑ Πανεπιστημιούπολη 2 δεν φαίνεται να συμμορφώνεται στις συστάσεις αφού φοιτητές και προσωπικό εξακολουθούν να επιδεικνύουν παραβατική κι αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που εξέδωσε στις 29.07.2019, με θέμα: «Υγειονομική βόμβα και μέγιστο ζήτημα Δημόσιας Υγείας είναι το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό»:

«Παγκοσμίως 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.»

Το ζήτημα, λοιπόν, ενώ αφορά κίνδυνο της ζωής, της υγείας και φυσικά την παρεμπόδιση των σπουδών μου καθώς και κάθε φοιτητή ή εργαζόμενου που του είναι αδύνατον να παρευρεθεί σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν ή έχουν καπνίσει πιο πριν (τριτογενής παράγοντας παθητικού καπνίσματος), αντιμετωπίζεται με παράλογη ελαφρότητα και αδιαφορία από τους υπεύθυνους της Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Προσωπικά, μου είναι αδύνατον να παραμείνω σε χώρο που κάποιος καπνίζει μέσα ή δίπλα ή έχει καπνίσει πιο πριν, καθώς μου πέφτει αμέσως η πίεση, με πιάνει ζαλάδα, μούδιασμα και χλωμάδα, έντονος πονοκέφαλος κι ένα βάρος στην καρδιά. Σ’ εκείνες τις στιγμές είμαι αναγκασμένος να εξέλθω αμέσως σε υπαίθριο χώρο, για να πάρω αέρα και να μη λιποθυμήσω. Ακόμα και σε ώρα εξεταστικής μου έχει συμβεί να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα επειδή κάποιος κάπνιζε στον διάδρομο, δίπλα στο παράθυρο, έξω από την αίθουσα της εξεταστικής. Ο καπνός όμως διαχεόταν παντού επειδή λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία. Μετά από αυτό πλέον αποφεύγω να έρχομαι στο πανεπιστήμιο ενώ αισθάνομαι ότι εξαναγκάζομαι σε «αιώνια φοίτηση».


Ευελπιστώ, μετά από την παρέμβασή σας, να εξετάσει το πρόβλημα ο νέος Πρύτανης με τη δέουσα προσοχή που του αρμόζει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με υπευθυνότητα.

Από τη δική μου πλευρά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ επειδή ονειρεύομαι για το κοντινό μέλλον άνετες κι ευχάριστες σπουδές, για όλους τους φοιτητές, σε πολιτισμένα πανεπιστήμια, απαλλαγμένα από καπνό…

Στο επιστημονικό σύγγραμμα «Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο», το οποίο εσείς η ίδια έχετε συντάξει, και διδάσκεται στα πανεπιστήμια, βρήκα γραμμένο το εξής:

«Η υγεία αποτελεί αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3), τον Ποινικό Νόμο και τον Αστικό Κώδικα.»

Ναι, το αγαθό της υγείας προστατεύεται – όχι όμως μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

Με άπειρη εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Φοιτητής, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Σημείωση: Το παρόν θα δημοσιευθεί (αφαιρουμένων των προσωπικών δεδομένων) ενώ παρόμοια αναφορά θα υποβληθεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Υγείας και στην Υπουργό Παιδείας, με σχετική ενημέρωση.

Αρχική δημοσίευση: https://logistis-amea.blogspot.com/2019/09/blog-post_8.html
The following two tabs change content below.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «STOP ΣΤΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» http://logistis-amea.blogspot.com/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή