Βρετανία: Tα πρώτα στεγαστικά δάνεια 100% από την κρίση του 2008

Η 100% χρηματοδότηση καταργήθηκε στον απόηχο της οικονομικής κρίσης το 2008

by Times Newsroom

Τα πρώτα στεγαστικά δάνεια 100%, μετά την κρίση του 2008, προσφέρει η βρετανική εταιρεία Skipton building society, στοχεύοντας σε ενοικιαστές που δεν μπορούν να αποταμιεύσουν αρκετά για προκαταβολή, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα τυπικά στεγαστικά δάνεια όπου ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να καταθέσει προκαταβολικά κάποιο ποσό, ήταν συνηθισμένα κάποτε, αλλά η 100% χρηματοδότηση καταργήθηκε στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης.

Δόση ισόποση με το ενοίκιο

Ωστόσο, η Skipton Building Society ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα στεγαστικό δάνειο που στοχεύει όσους «παγιδεύονται σε κύκλους ενοικίασης» και που δεν έχουν πρόσβαση στην «τράπεζα της μαμάς και του μπαμπά», και επομένως δεν μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για μια προκαταβολή για σπίτι.

Ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με μια αναφορά στους Times, το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο έως και 100% και οι δανειολήπτες θα πρέπει να επιδείξουν ιστορικό καταβολής ενοικίου συγκρίσιμο με την δόση του στεγαστικού δανείου.

Η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τον υπεύθυνο δανεισμό σε μια εποχή αβεβαιότητας για τις τιμές των κατοικιών και συμπίπτει με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να αναβιώσει το πρόγραμμα βοήθειας για αγορά, το οποίο έκλεισε για τους νέους αιτούντες στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Υψηλές τιμές αγοράς και ενοικίασης

Οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, αποτελώντας τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί επίδοξοι αγοραστές βρίσκουν την εξοικονόμηση προκαταβολής μεγαλύτερη πρόκληση από ποτέ. Στοιχεία που εκδόθηκαν από το Χάλιφαξ νωρίτερα αυτό το έτος, έδειξαν ότι το μέσο ποσό που κατατέθηκε προκαταβολικά από όσους αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι το 2022 ήταν 62.470 λίρες – αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2021.

Τα στεγαστικά δάνεια χωρίς κατάθεση έχουν αποδειχτεί αμφιλεγόμενα επειδή οι αγοραστές κατοικιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις πτώσεις των τιμών των κατοικιών, καθώς δεν έχουν ίδια κεφάλαια για να τα μετριάσουν την απώλεια εάν υπάρξει πτώση στην αξία του σπιτιού τους.

Το πιο διαβόητο στεγαστικό δάνειο 100% plus, ήταν το στεγαστικό δάνειο της Northern Rock Together, το οποίο επέτρεπε στους ανθρώπους να δανείζονται έως και το 125% της αξίας ενός ακινήτου, το οποίο αποσύρθηκε το 2008 μετά από αντιδράσεις ενάντια στην εύκολη πίστωση και τον χαλαρό δανεισμό.

Την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέοι αγοραστές για πρώτη φορά πληρώνουν συνήθως 191 λίρες το μήνα περισσότερα για το στεγαστικό τους δάνειο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, λόγω ενός συνδυασμού υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και τιμών ρεκόρ για τα ακίνητα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή