Κομφούκιος: «Μην έχεις φίλους που δεν είναι ίσοι με τον εαυτό σου»

Κομφούκιος, ο αυτοδίδακτος σοφός από ταπεινή καταγωγή. Γεννημένος το 551 π.Χ. στην πολιτεία Λου στην Κίνα, ο Κομφούκιος προερχόταν από ταπεινό περιβάλλον. Ο πατέρας

by Times Newsroom

Κομφούκιος, ο αυτοδίδακτος σοφός από ταπεινή καταγωγή. Γεννημένος το 551 π.Χ. στην πολιτεία Λου στην Κίνα, ο Κομφούκιος προερχόταν από ταπεινό περιβάλλον. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν τριών ετών, αφήνοντας τον ίδιο και τη μητέρα του σε δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, ο νεαρός Κομφούκιος ήταν αξιοσημείωτα αφοσιωμένος στις σπουδές του. Δεν φοίτησε σε σχολείο υψηλού κύρους- μεγάλο μέρος της πρώιμης εκπαίδευσής του ήταν αυτοδίδακτο, συχνά παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του και εμβαθύνοντας σε αρχαία κείμενα.

Ο Κομφούκιος είχε πάθος για την ηθική ακεραιότητα και την κοινωνική αρμονία. Η περιέργειά του τον οδήγησε να αναλογιστεί τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης φύσης, της ηθικής και της διακυβέρνησης. Αν και ξεκίνησε ως διαχειριστής σιταποθηκών, ο Κομφούκιος ένιωσε μια βαθύτερη κλήση να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζούσε. Αποφάσισε να γίνει δάσκαλος, μοιραζόμενος τη σοφία του όχι μόνο με την ελίτ, αλλά με όποιον ήταν πρόθυμος να μάθει.

Οι ιδέες του ήταν ριζοσπαστικές για την εποχή του. Ο Κομφούκιος έδωσε έμφαση στην αξία των ηθικών αρετών, όπως η συμπόνια, ο σεβασμός και η ακεραιότητα, έναντι των αυστηρών νόμων και των τιμωριών. Στα 50 του χρόνια, υπηρέτησε ακόμη και στην κυβέρνηση, φέρνοντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτεία του Λου, αν και τελικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω πολιτικών συγκρούσεων.

Ο σοφός περιπλανήθηκε για πολλά χρόνια, προσφέροντας τις συμβουλές του σε διάφορους ηγεμόνες, αλλά συχνά έβρισκε τον εαυτό του να αγνοείται ή να απορρίπτεται. Ωστόσο, ο Κομφούκιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Επέστρεψε στο Λου στα 68 του χρόνια και συνέχισε τη διδασκαλία του μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 72 ετών. Η φιλοσοφία του συγκεντρώθηκε αργότερα από τους μαθητές του στα Ανάλεκτα και αποτέλεσε τη βάση για μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της σκέψης της Ανατολικής Ασίας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά του αποφθέγματα είναι

1. “Δεν έχει σημασία πόσο αργά πηγαίνεις, αρκεί να μη σταματάς”.

Η επιμονή είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Είναι προτιμότερο να κάνεις αργή πρόοδο από το να μην κάνεις καθόλου.

2. “Η άγνοια είναι η νύχτα του νου, αλλά μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και αστέρια”.

Η άγνοια σκοτεινιάζει την κατανόηση κάποιου, όπως ακριβώς μια νύχτα χωρίς ουράνια σώματα είναι κατάμαυρη.

3. “Πραγματική γνώση είναι να γνωρίζει κανείς την έκταση της άγνοιάς του”.

Το να έχεις επίγνωση αυτού που δεν γνωρίζεις είναι μια μορφή σοφίας. Ο παραλληλισμός με τον Σωκράτη είναι αναπόφευκτος. Όσο σοφότερος γίνεται κανείς τόσο πιο μεγαλώνει η επίγνωση της άγνοιάς του.

4. “Το να βλέπεις τι είναι σωστό και να μην το κάνεις είναι η έλλειψη θάρρους”.

Δεν αρκεί να ξέρει κανείς τι είναι σωστό- πρέπει να έχει το θάρρος να το κάνει πράξη. Όπως είπε και ο Martin Luther King, το κακό θριαμβεύει επειδή οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν.

5. “Ο ανώτερος άνθρωπος είναι σεμνός στα λόγια του, αλλά ξεπερνάει τις πράξεις του”.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Ένας πραγματικά ενάρετος άνθρωπος δεν χρειάζεται να καυχιέται. Μιλήστε λιγότερο, κάντε περισσότερα. Οι πράξεις σας θα φωνάξουν την αξία σας.

6. “Μην έχεις φίλους που δεν είναι ίσοι με τον εαυτό σου”.

Είστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο. Επιλέξτε με σύνεση. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας εμπνέουν να γίνετε καλύτεροι.

7. “Ο άνθρωπος που μετακινεί ένα βουνό ξεκινά μεταφέροντας μικρές πέτρες”.

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε και τα όνειρά σας. Κρατήστε τους μεγάλους στόχους αλλά ξεκινήστε από μικρά πράγματα.

 

ΠΗΓΗ : enallaktikidrasi.com

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή