Ανδρουλάκης: «Δεν θα μπω σε μια συζήτηση όπου ο καθένας φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα του»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εδώ έχουμε τον λαϊκισμό με γραβάτα όπως τον εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και τον λαϊκισμό χωρίς γραβάτα όπως τον εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας. Ο ένας λέει 10% αύξηση των μισθών. Ο άλλος λέει 25% αύξηση των μισθών. Πώς; Εδώ μιλάμε για απόλυτο εμπαιγμό του ελληνικού λαού».

by Times Newsroom

«Από την πρώτη στιγμή, που εξελέγην στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να αποδείξω στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και πώς αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο momentum για τη χώρα μας, έχω εκφραστεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας – όπως αυτές συμβαίνουν στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προσέθεσε, ωστόσο, πως έχει θέσει εξ αρχής «κάποια κριτήρια: Πρώτο κριτήριο είναι να έχουμε ένα ισχυρό ποσοστό, για να μπορώ να διαπραγματευτώ με τα υπόλοιπα κόμματα τις προτεραιότητες που θα έχει – μέσω των προγραμματικών συγκλίσεων – μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας.

»Επίσης, έχω πει ότι δεν μπορεί να είναι σε πρωταγωνιστικές θέσεις πρόσωπα τα οποία είναι οι πρωταγωνιστές των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει και φέρνει την πραγματικότητα στα μέτρα του, μη κοιτώντας τα πραγματικά δεδομένα. Απορρίπτω το οποιοδήποτε σενάριο δεν έχει τα στάδια που σας είπα», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τις συζητήσεις περί κυβερνήσεων ανοχής.

«Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής»

Ερωτηθείς αν θα βάλει «νερό στο κρασί του» μετεκλογικά, απάντησε πως «ο καθένας μπαίνει στην πολιτική, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει κάτι. Δεν θα απαξιώσω αυτή τη νέα πορεία, όχι γιατί – όπως λέτε – δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου ή γιατί θεωρώ ότι αυτό εκπέμπει ένα μήνυμα νίκης. Ό,τι λέω, το λέω για το καλό της πατρίδας.

»Πιστεύω ότι η πατρίδα χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασίας, που τα πρόσωπα του πρωθυπουργού και των σημαντικότερων υπουργών θα είναι κοινής αποδοχής», επέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επαναλαμβάνοντας πως «αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι ότι θέλω να επιβάλω τον πρωθυπουργό, είναι μία ανοησία».

Αναφορικά με την κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «δεν είναι ουδέτερα πρόσωπα. Δεν είναι ο κ. Σόλτς που είχε μία επιτυχημένη θητεία, πήρε ένα καλό ποσοστό και έγινε καγκελάριος σε μια τρικομματική συμμαχική κυβέρνηση.

»Ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης θεωρώ ότι δεν αξίζουν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία άνθρωποι που έλεγαν: ‘δεν θέλουμε τα μνημόνια και θα φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη’ , υπόσχονταν σεισάχθεια και ένα χρόνο μετά ξεπούλησαν χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία προστασία κόκκινα δάνεια αξίας δισεκατομμυρίων στα funds», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας πως «είναι αναξιόπιστα πρόσωπα, που το 2015 έκαναν δημοψήφισμα και μετέτρεψαν το ‘όχι’ σε ‘ναι’ σε μία ώρα, εκθέτοντας παγκοσμίως τη χώρα».

«Αναξιόπιστα πρόσωπα και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας»

Μιλώντας στη συνέχεια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «είναι αναξιόπιστα πρόσωπα, που έλεγαν, ‘ψηφίστε με ως λευκό καβαλάρη να βάλω τέλος στη θεσμική παρακμή του κ.Τσίπρα’. Και αντ’αυτού είδαμε επιθέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές».

«Εδώ έχουμε τον λαϊκισμό με γραβάτα όπως τον εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και τον λαϊκισμό χωρίς γραβάτα όπως τον εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας. Ο ένας λέει 10% αύξηση των μισθών. Ο άλλος λέει 25% αύξηση των μισθών. Πώς; Με έναν νόμο κι ένα άρθρο; Και με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών. Πώς θα γίνουν αυτά τα πράγματα; Εδώ μιλάμε για απόλυτο εμπαιγμό του ελληνικού λαού», σημείωσε σχετικά με τις υποσχέσεις των Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Προσδιόρισε ως προτεραιότητες, κατά την προγραμματική συνεργασία, «το κοινωνικός κράτος, την Υγεία, την Παιδεία και να πέσει το κόστος ζωής».

«Η σταθερότητα της χώρας έχει αναλογική ευθύνη. Όσο ισχυρότερο το ΠΑΣΟΚ, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει για τη σταθερότητα. Άρα, τον ‘μουντζούρη’ θα τον χρεωθούν αυτοί που θα βάλουν πάνω απ’ όλα την προσωπική τους πολιτική επιβίωση και όχι την πρόοδο της χώρας», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το ποιος θα χρεωθεί την αστάθεια σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Και συμπλήρωσε πως «εκ των προτέρων λέω στον ελληνικό λαό, ότι δεν εμπιστεύομαι δύο πρόσωπα, τα οποία χρεώνονται τους αντιμνημονιακούς λαϊκισμούς και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείς να μεταφέρει ένα μήνυμα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Λέω σε κάθε πολίτη: ‘Εμπιστευτείτε με, η νοοτροπία και η κουλτούρα μου είναι μακριά από το πελατειακό κράτος’. Έφτασα να γίνω ευρωβουλευτής, γραμματέας της παράταξης μας και πρόεδρος και δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για ειδική μεταχείριση από την εγχώρια ολιγαρχία ή για πελατειακές πρακτικές».

Ελληνοτουρκικά: «Να προσανατολίσουμε την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στα ελληνικά πλαίσια»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε με πρόσωπα, τα οποία κάνουν λόγο για ‘γκρίζες ζώνες’ και νησιά του Αιγαίου τα οποία τους ανήκουν. Βγάζουν σποτ όπως το κόμμα του κ. Ερντογάν – τα ίδια όμως λέει και ο κ. Κιλιντσντάρογλου, μην αυταπατόμαστε – όπου βάζουν τα σύνορα της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη και σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

»Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να σχεδιάσουμε, συντονίζοντας τον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Πρέπει, μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα στην Τουρκία και να υπάρχει νουνεχής ηγέτης, εμείς να έχουμε καταφέρει να προσανατολίσουμε την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στα ελληνικά πλαίσια».

«Ο φράχτης στον Έβρο είναι ένα έργο που ξεκινήσαμε εμείς, γιατί η χώρα έχει σύνορα και πρέπει οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Για μένα, ενωμένη Ευρώπη είναι ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να νιώθει ασφάλεια. Από το Καστελόριζο και τη Λευκωσία μέχρι τη Λιθουανία», τόνισε επίσης, ενώ ως προς την άμυνα και τα εξοπλιστικά υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία ευρωστρατού.

«Το διαδικτυακό παρακράτος Μητσοτάκη, το βίωσα στο πετσί μου με τις υποκλοπές»

Σχετικά με τις υποκλοπές, ο Νίκος Ανδρουλάκης, συζητώντας στο πλαίσιο του 8ου Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε: «Το διαδικτυακό παρακράτος δεν είναι προνόμιο μόνο του κ. Τσίπρα, είναι και προνόμιο του κ. Μητσοτάκη και το βίωσα στο πετσί μου.

»Αυτό το παρακράτος, που διχάζει με τοξικό τρόπο στο διαδίκτυο ιδιαίτερα τη νέα γενιά, προσπαθούσε να εμφανίσει τον αρχηγό του τρίτου κόμματος – ενός κόμματος με βαθιά δημοκρατική παράδοση, του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου – ως πράκτορα ξένων δυνάμεων».

Και επανέλαβε ότι στοιχείο μιας πιθανής προγραμματικής σύγκλισης θα είναι μια νέα Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, «για να οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη ανιψιούς, κολλητούς και το παρακράτος που δεν παρακολούθησε μόνο εμένα, αλλά και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να ξέρουμε σήμερα που είναι το προϊόν της παρακολούθησής τους. Δεν είναι θέμα αυτό εθνικής ασφάλειας;».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή