Εκλογές 2023 – Μπακογιάννη: Υπαρκτό το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» παρά τις διαψεύσεις Τσίπρα

«Είναι σημαντική εθνική κάλπη οι εκλογές της 21ης Μαΐου» τονίζει η Ντόρα Μπακογιαννη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ΝΔ θα τηρήσει τη συνταγματική τάξη, ενώ σημειώνει πως είναι υπαρκτό σενάριο αυτό της «κυβέρνησης των ηττημένων» παρά τις σχετικές διαψεύσεις του Αλέξη Τσίπρα.

by Times Newsroom

«Η χώρα και οι πολίτες έχουν και στο παρελθόν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να τις δουν να καταρρέουν» αναφέρει.

Επιπρόσθετα αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και στα ελληνοτουρκικα ενώ στέλνει το μήνυμά της στους ψηφοφόρους της εκλογικής της περιφέρειας στα Χανιά.

Ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας της ΝΔ στο νομό Χανίων, Ντόρας Μπακογιάννη στο ΑΠΕ–ΜΠΕ και τον Νίκο Αρμένη:

  • Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου η πρωτιά της ΝΔ που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, θα επιδιώξετε να σχηματίσετε κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι δεδομένες οι δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο;

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κάλπη της 21ης Μαΐου υπεύθυνα και σοβαρά. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μία από τις πολλές κάλπες, δεν είναι πρόβα εκλογών, δεν πάμε να κάνουμε πειραματισμούς, όπως πειραματίζεται η αντιπολίτευση. Είναι η σημαντική εθνική κάλπη. Όπως γνωρίζετε εμείς δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική διότι θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό τιμόνι. Από εκεί και πέρα όμως ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τηρήσουμε την συνταγματική τάξη. Θα ακολουθήσουμε τις συνταγματικές διαδικασίες και θα σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια εντολή για εμάς αλλά και ένα μήνυμα για την αντιπολίτευση.

  • Γιατί επιμένετε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» παρότι το διαψεύδουν οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης;

ΑΠ: Η απλή αναλογική μεθοδεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν μια τετραετία, αφού είχε εκλεγεί δύο φορές με την ενισχυμένη αναλογική, και είναι κάτι στο οποίο η αντιπολίτευση βασίζεται, παραγνωρίζοντας τις πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες είναι πολιτικής φύσης και απλών μαθηματικών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να το διαψεύδει, το ερώτημα όμως είναι τι αξιοπιστία έχει μια τέτοια δήλωση του κ. Τσίπρα, ή του κ. Βαρουφάκη. Η χώρα και οι πολίτες έχουν και στο παρελθόν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για να τις δουν να καταρρέουν. Συνεπώς, και δεδομένης της παραφωνίας στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία, ούτε βεβαιότητα. Προχθές μάλιστα ο κ. Τσίπρας μίλησε για κυβέρνηση με ανοχή κομμάτων. Από την άλλη ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιος θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα, πόσο μάλλον να μας πείσει για τις όποιες προθέσεις του.

  • Την Τετάρτη παρουσιάσατε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία και μια από τις δεσμεύσεις σας είναι η σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πως θα πείσετε τους πολίτες ότι θα τηρήσετε πράγματι αυτή την υπόσχεση;

ΑΠ: Ακούστε, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που έχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτό είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, και οι πολίτες το γνωρίζουν καλά αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της. Το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 εφαρμόστηκε, και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για παρέκκλιση. Όμως αυτό δεν έγινε. Το αντίθετο, προσαρμοστήκαμε στις ανάγκες, στις κρίσεις, και εφαρμόσαμε όλα όσα είχαμε υποσχεθεί. Είπαμε θα μειώσουμε τους φόρους, το κάναμε. Είπαμε θα μειώσουμε την ανεργία, το κάναμε. Δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τρεις φορές το κατώτατο μισθό και αναβαθμίσαμε το εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον με επενδύσεις, καινοτομία και ψηφιακά εργαλεία. Αυτή την βεβαιότητα, αυτή την αξιοπιστία μπορεί να περιμένει ο πολίτης από εμάς, και από το πρόγραμμα μας την επόμενη μέρα των εκλογών.

  • Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα και στους ψηφοφόρους στην εκλογική σας περιφέρεια, στα Χανιά;

ΑΠ:Αρχικά θα τους έλεγα ότι είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο να ψηφίσουν. Η αναποφασιστικότητα τους να μην γίνει όπλο στα χέρια κάποιων που επιχειρούν να μας γυρίσουν πίσω. Να αναρωτηθούν, σε τι συνθήκες και με ποιον πρωθυπουργό μπορεί η χώρα μας να συνεχίσει να διασφαλίζει μια σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με κοινωνικές και ανταποδοτικές πολιτικές που είναι δίκαιες και ρεαλιστικές. Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι η υπευθυνότητα, η σταθερότητα και η αξιοπιστία, τότε η επιλογή της 21ης Μαΐου είναι μία και είναι η Νέα Δημοκρατία. Αν οραματίζονται μια χώρα δυνατή, καινοτόμα, τολμηρή, που δημιουργεί ευκαιρίες, που αλλάζει και βελτιώνεται, σπάει τα καλούπια του παρελθόντος, που δεν κοιτάει πίσω σε εποχές περασμένες, αλλά μπροστά και συνδιαμορφώνει το αύριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πραγματική ηγεσία, τότε η επιλογή τους πρέπει να είναι Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν τους ζητάω να ψηφίσουν τυφλά την Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν κάνει λάθη ή γιατί έχει όλες τις απαντήσεις. Τους παροτρύνω όμως να σκεφτούν τα τελευταία χρόνια, να τα βάλουν κάτω και να τα αξιολογήσουν με καθαρό μυαλό. Έχουν όλα τα στοιχεία, την εμπειρία και τα βιώματα τι σημαίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τι σημαίνει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα μήνα από τώρα θα κληθούν να επιλέξουν. Επιλέγουν για εκείνους, για την επόμενη γενιά, για την πατρίδα.

  • Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε κόμβο σταθερότητας και αξιοπιστίας, τόσο γεωπολιτικά όσο και αναπτυξιακά. Τα Ελληνοτουρκικά παραμένουν όμως μία ανοιχτή υπόθεση. Θεωρείτε ότι μετά τις εκλογές θα μπορέσει να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και διαλόγου;

ΑΠ: Η Ελλάδα απέδειξε, υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, ότι μπορεί να πάει μπροστά. Κάθε πρόκληση ήταν και μια ευκαιρία να βελτιωθούμε, να δημιουργήσουμε και να θωρακίσουμε το μέλλον μας. Τα ελληνοτουρκικά και η ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτή την στρατηγική. Η Ελλάδα, σήμερα, είναι αμυντικά θωρακισμένη, διπλωματικά αναβαθμισμένη, με ισχυρές συμμαχίες, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και διεθνώς. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε αρκεί αυτή η συζήτηση να βασίζεται σε κανόνες. Έχουμε μία και μόνο σταθερή βάση διαλόγου, και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο. Ελπίζω το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία να είναι τέτοιο που να μας δώσει την ευκαιρία ενός ειλικρινούς διαλόγου. Αν η Τουρκία αποδεχθεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει μια ασφαλής και ευημερούσα περιοχή αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι η κοινή γλώσσα διαλόγου και επικοινωνίας πρέπει να είναι το διεθνές δίκαιο και οι αρχές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή