Αμπάς για την απόφαση ΟΗΕ: Ήρθε η ώρα το Ισραήλ να υπακούει το δίκαιο και να λογοδοτεί για τα εγκλήματά του

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν σήμερα το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

by Times Newsroom

«Έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ να γίνει ένα κράτος που υπακούει το δίκαιο και λογοδοτεί για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Παλαιστίνιος ανώτερος αξιωματούχος Χουσέιν αλ Σέιχ ανέφερε ότι η ψηφοφορία «αποτελεί νίκη για την παλαιστινιακή διπλωματία».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε την απόφαση «ηθική κηλίδα του ΟΗΕ».

«Κανένας διεθνής θεσμός δεν μπορεί να αποφασίσει αν ο εβραϊκός λαός είναι ένας ‘κατακτητής’ στη ίδια του τη γενέτειρα. Οποιοιδήποτε απόφαση ενός δικαστικού θεσμού που λαμβάνει εντολή από τον ηθικά χρεοκοπημένο και πολιτικοποιημένο ΟΗΕ είναι εντελώς παράνομη», υπογράμμισε.

Την απόφαση υιοθέτησε χθες Παρασκευή η Γενική Συνέλευση με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές, με τις δυτικές χώρες να είναι διχασμένες ενώ οι αραβικές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, περιλαμβανομένων όσων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Υπέρ ψήφισαν η Κίνα και η Ρωσία, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ψήφισαν κατά.

Η απόφαση ζητεί από το ΔΠΔ να γνωμοδοτήσει για «τις νομικές επιπτώσεις της συνεχούς παραβίασης από το Ισραήλ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού» μέσω «της κατοχής, των εποικισμών και των προσαρτήσεων (…) περιλαμβανομένων των μέτρων που έχουν στόχο να τροποποιηθεί η δημογραφική σύνθεση, ο χαρακτήρας και το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ – περιοχές που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι για το κράτος τους—στον πόλεμο του 1967. Έκτοτε το Ισραήλ προσάρτησε τη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Οι εβραϊκοί οικισμοί σε αυτές τις περιοχές θεωρούνται παράνομοι από τις περισσότερες χώρες, κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί ότι «θα προωθήσει και θα αναπτύξει τους οικισμούς» σε περιοχές στις οποίες «ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικά και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή