Η συγκινητική Θεία Λειτουργία στη νέα Μητρόπολη Σμύρνης στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

by Times Newsroom

Ιδιαίτερη συγκίνηση για 34 προσκυνητές από τη Χίο που βρέθηκαν στις πατρίδες των προγόνων τους για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να συμπροσευχηθούν μαζί με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της ιστορικής Σμύρνης. Η Θεία Λειτουργία στη Σμύρνη είναι ξεχωριστή καθώς γίνεται σε 3 διαφορετικές γλώσσες Ελληνικά, Τουρκικά και Ρώσικα καθώς η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αποτελείται από Έλληνες, Τούρκους και πολλούς χριστιανούς από την ανατολική Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά την παραχώρηση του Ιερού Ναού Santa Maria από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Μητρόπολη Σμύρνης πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία την τελευταία Κυριακή των νηστειών προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τους προσκυνητές από τη Μυροβόλο Χίο. Να σημειώσουμε ότι τον Απρίλιο του 2023 με μέριμνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ύστερα από επικοινωνία με τον Πάπα της Ρώμης, παραχωρήθηκε από Φραγκισκανούς μοναχούς ο καθολικός Ναός Santa Maria στη Σμύρνη, ο οποίος ανήκει στο εν λόγω Τάγμα, για τις ανάγκες της Μητροπόλεως Σμύρνης. Ο ναός πλέον χρησιμοποιείται ως Μητροπολιτικός Ναός της Σμύρνης και είναι αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Το προσκύνημα διοργανώθηκε από το Μικρασιατικό Σωματείο Μ.Σ. Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη “ο Φάρος” τα μέλη του οποίου κατάγονται από τα Ελληνικά χωριά της Μικράς Ασίας.

Λίγα λόγια για το Ναό Ο Ιερός Ναός κτίστηκε το 1692 και αποτελεί ιστορικό πολιτιστικό μνημείο. Βρίσκεται στην παλιά φράγκικη γειτονιά της συνοικίας Κονάκι της Σμύρνης. Κατασκευάστηκε από τους Φραγκισκανούς που ήταν εγκατεστημένοι στη Σμύρνη και αφιερώθηκε στην Παναγία με την ονομασία Santa Maria. Η βόρεια, νότια και ανατολική όψη του ναού είναι αρκετά απλή στο σχεδιασμό, αλλά η κύρια πρόσοψη και ο εσωτερικός χώρος περιλαμβάνουν λεπτότερη, πιο περίτεχνη κατασκευή. Στο εσωτερικό του ναού διακρίνονται η μίμηση της αρχαιολογικής αρχιτεκτονικής, η σιδερένια οροφή και η περίτεχνη αψίδα. Το κτήριο χτίστηκε συμμετρικά κατά μήκος στην κατεύθυνση ανατολής – δύσης και έχει μονόκλιτη κάτοψη βασιλικής. Έχει ενδείξεις από την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, που φαίνονται στα παράθυρα, τις κολώνες και το υλικό που χρησιμοποιείται. Στην εκκλησία υπάρχουν πολλές κορινθιακές κολώνες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com