Πρόεδρος κουρδικού κόμματος στην Τουρκία «να ψηφίσουμε Κούρδους και όχι να εκτουρκιστούμε»

 Ο πρόεδρος του «HAK-PAR», Ντουζγκούν Καπλάν δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος στόχος τους στις εκλογές είναι να δημιουργήσουν κουρδική εκπροσώπηση από Κούρδους και είπε χαρακτηριστικά:

by Times Newsroom

«Τώρα είναι η ώρα να δηλώσουμε, πραγματικά, Κούρδοι και όχι να τουρκοποιηθούμε». Ο Κάπλαν τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει αν εκλεγεί ο Ερντογάν ή ο Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι φιλοδοξούν να κερδίσουν τις ψήφους της εθνικής γραμμής, που υποστηρίζει τους Κούρδους να αποκτήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις στις εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HAK-PAR), Ντουζγκούν Καπλάν (Duzgun Kaplan), ο οποίος ήταν καλεσμένος του εκλογικού προγράμματος «Berbijêr»-«Υποψήφιος» της τηλεόρασης Rûdaw που παρουσίασε ο Αμπντουλσελάμ Ακιντζί, είπε αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη των Κούρδων στην Τουρκία.

«Θέλουμε την κουρδική εκπροσώπηση μέσα από τα χέρια των Κούρδων», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε:

«Στις εκλογές σχηματίστηκαν δεξιές, αριστερές και τουρκικές συμμαχίες όλων των παρατάξεων, αλλά δεν σχηματίστηκε η συμμαχία των κουρδικών κομμάτων.

Χρειαζόταν μια συμμαχία Κούρδων στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία. Θέλαμε οι Κούρδοι να έχουν φωνή. Δεύτερον, είχαμε στόχο να έχουμε μια εκπροσώπηση των Κούρδων. Υπάρχει μεγάλη ανατροπή στη Μέση Ανατολή. Όλοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι Κούρδοι είναι ένα αρχαίο έθνος με μεγάλο πληθυσμό. Ζει στο έδαφός του για χιλιάδες χρόνια. Όμως οι Κούρδοι δεν έχουν εκπροσώπηση εδώ και χρόνια. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλες τις εκλογές. Οι Κούρδοι εκπροσωπούνται από άτομα από άλλες εθνικότητες. Δεν το βρίσκουμε καλό αυτό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εκπροσώπηση από τα παιδιά των Κούρδων».

«Το κουρδικό πρόβλημα θα λυθεί με ομοσπονδία»

Ο Καπλάν έδωσε την εξής απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η διαφορά μεταξύ του HAK-PAR και των Κούρδων βουλευτών στο HDP, στο HUDAPAR ή σε άλλα κόμματα:

«Πρώτον, το ίδιο το HDP λέει ότι δεν είναι κουρδικό κόμμα. Η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα είναι ότι λέμε ότι το κύριο πρόβλημα αυτής της χώρας είναι το πρόβλημα των Κούρδων και του Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι είναι ένα έθνος και όλοι πρέπει να το αποδεχτούν ως τέτοιο. Λέμε ότι όποιο και αν είναι το δικαίωμα κάθε έθνους, θα πρέπει να είναι δικαίωμα των Κούρδων. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη δημιουργία ομοσπονδίας με τους Κούρδους εντός των συνόρων της Τουρκίας. Γιατί αυτή είναι η λύση όλων των καταστάσεων ορθολογικής σκέψης. Η ομοσπονδία δεν οδηγεί σε κατακερματισμό. Εξασφαλίζει ότι και τα δύο έθνη ζουν ισότιμα ​​και κυβερνούν τη χώρα. Κανένα από αυτά τα αιτήματα που αναφέραμε δεν συγκαταλέγεται στα αιτήματα κανενός από τα άλλα κόμματα που μπήκαν στις εκλογές. Στο πρόγραμμα της HUDAPAR λέγεται ότι «η ομοσπονδία πρέπει να συζητηθεί», όχι «απαιτούμε ομοσπονδία». Η κύρια ευαισθησία τους είναι το Ισλάμ».

«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις σε αυτές τις εκλογές»

Υπενθυμίζοντας ότι το HAK-PAR έλαβε 110 χιλιάδες ψήφους στις εκλογές του 2015, ο Καπλάν είπε «Το HAK-PAR έγινε το 8ο κόμμα σε αυτές τις εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές, υπάρχει μια «εθνική γραμμή» που υποστηρίζει όσους είναι ενάντια τόσο στο σύστημα όσο και στην πολιτική των κουρδικών κομμάτων και στους Κούρδους να επιτύχουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Στόχος μας είναι να τα αγκαλιάσουμε όλα αυτά σε αυτές τις εκλογές, πιστεύω ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και οι ψήφοι μας θα αυξηθούν».

«Τώρα είναι η ώρα του Κουρδισμού, όχι του Τουρκισμού»

Υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των ψήφων του HAK-PAR θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους Κούρδους, ο Καπλάν είπε, «Εάν οι ψήφοι μας αυξηθούν, θα συμβάλει θετικά στη λύση του κουρδικού προβλήματος και θα δημιουργήσει μια ισορροπία. Είναι επίσης σημαντικό από την άποψη της δημοκρατίας μεταξύ των Κούρδων. Τώρα δεν είναι η ώρα του εκτουρκισμού, αλλά του Κουρδισμού. Κατά τη γνώμη μας, η άποψη ότι «αν έρθει η δημοκρατία στην Τουρκία, το κουρδικό πρόβλημα θα λυθεί» είναι εσφαλμένη. Λέμε; «Εάν επιλυθεί το κουρδικό ζήτημα, η δημοκρατία θα έρθει στην Τουρκία», είπε.

«Οι Κούρδοι δεν πρέπει να πάρουν το μέρος στις προεδρικές εκλογές»

Δηλώνοντας ότι θα είναι «ουδέτεροι» στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος του HAK-PAR είπε: «Το αν θα εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου ή ο Ερντογάν, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Το πρόβλημά μας είναι η αλλαγή του συστήματος.

Λέμε: Οι Κούρδοι θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν τον HAK-PAR, τον γιο των Κούρδων, για τις βουλευτικές εκλογές. Ας ρίξουν λευκή ψήφο για την προεδρία. Μην παίρνετε πλευρά. Αυτή είναι η απόφαση της HAK-PAR.

Rûdaw

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή