10 λόγοι για να πάτε Λειψία

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον Μπαχ διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Λειψία - φέτος από τις 9 έως τις 19 Ιουνίου. Μια καλή περίοδος για να επισκεφθεί κανείς την όμορφη πόλη στην ανατολική Γερμανία.

by Times Newsroom

Η πόλη της μουσικής

Η Λειψία είναι πόλη της μουσικής. Η περίφημη ορχήστρα Gewandhaus και η χορωδία St. Thomas έχουν τις ρίζες τους εδώ, ο συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έζησε μάλιστα εδώ από το 1723 έως το 1750. Εκτός όμως από τη μουσική, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι, για τους οποίους ο ταξιδιωτικός οδηγός “Lonely Planet” τοποθέτησε τη Λειψία στο νούμερο 1 των ταξιδιωτικών προορισμών στη Γερμανία το 2021.

Ένα ποτό στην Κάρλι

Η Λειψία ανθεί, προσελκύοντας κυρίως νέους. Η νεανική και δημιουργική ατμόσφαιρα είναι παντού διάχυτη – όπως για παράδειγμα, στην οδό Καρλ Λίμπκνεχτ, ή εν συντομία Κάρλι. Όπως γράφει χαρακτηριστικά και το Lonely Planet: “Η πόλη είναι νεανική, συναρπαστική, πολύπλευρη, άλλοτε πολύχρωμη, άλλοτε γκρίζα, με έντονη ζωντάνια”.

H περιοχή στο Πλάγκβιτς

Η συνοικία Πλαγκβιτς με την Καρλ Χάινε Στράσε και τα κανάλια είναι επίσης πόλος έλξης για νέους. Εδώ η γοητεία μιας πόλης “σε μετάβαση” από το παλιό στο μοντέρνο είναι ιδιαίτερα αισθητή – νέες παμπ έχουν ανοίξει δίπλα σε παλιά εργοστάσια. Τα φτηνά στούντιο και οι χώροι γραφείων προσελκύουν καλλιτέχνες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ γκραφίτι κοσμούν τα ανακαινισμένα σπίτια.

Η γοητεία της φθοράς

Χαρακτηριστικά είναι τα παλιά βιομηχανικά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι για πάρτι και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Αλλά πολλά εργοστάσια – όπως το εργοστάσιο μηχανών της Λειψίας στη φωτογραφία – εξακολουθούν να βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και να γοητεύουν ακόμη με τον δικό τους τρόπο.

Τέχνη αντί για κλωστές

Ένα διάσημο παράδειγμα ανάπλασης είναι το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Πλάγκβιτς. Τα στούντιο, οι γκαλερί και οι εκθέσεις το καθιστούν επίκεντρο της καλλιτεχνικής σκηνής της Λειψίας. Η γκαλερί Eigen + Art βρίσκεται επίσης εδώ, η οποία καθιέρωσε τη “Νέα Σχολή της Λειψίας”, ένα σύγχρονο κίνημα ζωγραφικής με διεθνή αναγνώριση και διάσημο εκπρόσωπο τον Νέο Ράουχ.

Μοντέρνο πανεπιστήμιο με μακρά παράδοση

Η Λειψία είναι πολύ δημοφιλής και ανάμεσα στους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, γεγονός που το καθιστά 2ο ιστορικά στη Γερμανία. Εδώ σπούδασαν μεταξύ άλλων ο Γκαίτε και ο Βάγκνερ. Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου με την εκκλησία – από το 2012 πλήρως ανακαινισμένο – απογειώνει τη φοιτητική ζωή στην καρδιά της πόλης.

Στη Λειψία φτάνεις… μόνο με ποδήλατο

Ή τουλάχιστον στην πόλη τα πάντα είναι εύκολα προσβάσιμα με ποδήλατο, όπως οι τεχνητές λίμνες στα περίχωρα. Το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης είναι η λίμνη Κοσπούντενερ ή αλλιώς Κόσι. Στο παρελθόν ορυχείο λιγνίτη, έχει μετατραπεί πλέον σε λίμνη και καλοκαιρινό θέρετρο. Στην ακτή της βρίσκεται η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Σαξονίας, μήκους ενός χιλιομέτρου.

Πάρκα και μέρη χαλάρωσης στο κέντρο

Τα πάρκα και οι κήποι στο κέντρο της πόλης της Λειψίας έχουν πάντα κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι και στο πάρκο Λενέ και το Κλάρα Παρκ. Άλλοι παίζουν βόλεϊ, κάνουν μπάρμπεκιου, γιορτάζουν παιδικά γενέθλια ή απλώς διαβάζουν το βιβλίο τους, χαλαρώνοντας σε μία αιώρα. Και εδώ, οι επισκέπτες είναι κατά βάση νέοι…

Το διάσημο φεστιβάλ Wave-Gotik-Treffen

Κάθε χρόνο, το τριήμερο της Πεντηκοστής, η Λειψία προσφέρει ένα ιδιαίτερο θέαμα: Χιλιάδες λάτρεις της “σκοτεινής μουσικής” πλημμυρίζουν την πόλη στη διοργάνωση του “Wave Gotik Treffen”. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γκόθικ φεστιβάλ παγκοσμίως. Τρεις ημέρες συναυλιών και έξαλλων πάρτι – με τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων να επιστρατεύεται μήνες πριν για να ετοιμάσουν τις στολές τους.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com