15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου | 7-14 Σεπτεμβρίου 2022

“Μαγικές Βραδιές Μουσικής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου”

by Times Newsroom

15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ

7-14 Σεπτεμβρίου 2022

Μαγικές Βραδιές Μουσικής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου”

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου, ανοίγει και φέτος τις πύλες του για να υποδεχθεί για 15η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου. Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ιδρύθηκε το 2007, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την Καλλιτεχνική και Γεν. διεύθυνση της ειδικής συμβούλου διαχείρισης πολιτισμού, Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, και προσελκύει κάθε χρόνο φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2007 έως σήμερα, σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, καθώς και την παρουσίαση ελλήνων και ξένων καταξιωμένων δημιουργών, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

DON GIOVANNIWolfgang A. Mozart (Όπερα σε 2 παραστάσεις)

Η μεγάλη επιτυχία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου (Σεπτέμβρης 2021), και ειδικότερα της συμπαραγωγής με τον πολιτιστικό οργανισμό “Teatro Grattacielo N.Y” για την όπερα “Ιδομενέας” του W. A. Mozart, η οποία τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας -όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Νέας Υόρκης, μας προέτρεψε να επαναλάβουμε την εμπειρία μιας νέας διεθνούς συμπαραγωγής με μια πολύ δημοφιλή όπερα που ταιριάζει ιδανικά στο χώρο του παλατιού των Ιπποτών.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με την όπερα Don Giovanni του Μότσαρτ, σε συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy N.Y, σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού διακεκριμένου σκηνοθέτη Stefanos Koroneos, καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του Teatro Grattacielo, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, και λυρικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ο “Don Giovanni” είναι μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Μότσαρτ, ο οποίος την είχε κατατάξει στα έργα του ως όπερα buffa, δηλαδή κωμική όπερα, η οποία όμως έχει και τραγικά στοιχεία. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάνι και τις περιπέτειές του, που τον οδηγούν στην κόλαση. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1787 συγκλόνισε το κοινό και τον κόσμο της τέχνης , επηρεάζοντας βαθειά τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές αντιλήψεις της εποχής αλλά και των εποχών που θα ακολουθούσαν.

  • Σκηνοθεσία: Stefanos Koroneos
  • Σκηνικά -Κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου
  • Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου
  • Ορχήστρα: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
  • Δ/νση ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς
  • Ερμηνεύουν: Lukas Johan WatzkeDon Giovanni, Valerio MorelliLeporello, Lisa AlgozziniDonna ElviraStephanie Lorenz-Donna Anna, Diego Valdez-Don Ottavio, Clara Luz Iranzo- Zerlina, Konstantinos Palaiologou-Masetto, Rick Agster-Il Cmmendatore, Christiana Lampiris- Actress

ΓΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ 9/9 *Αρχαίο Ωδείο Ρόδου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα γκαλά αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας, καθώς η ημερομηνία θανάτου της (16/9) είναι κοντά στην περίοδο του Φεστιβάλ. Το φετινό αφιέρωμα στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την 45η επέτειο από το θάνατό της θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy NY, με διεθνείς λυρικούς τραγουδιστές από πέντε χώρες, στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου* (Δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο).

SAPPHOPOET* LOVER * LEGEND 13/9

Η Wendy Beckett, γνωστή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης από την Αυστραλία, έργα της οποίας έχουν ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε Νέα Υόρκη, Σίντεϋ, Τόκιο, Εδιμβούργο, Παρίσι κ.α έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα στα έργα της με τη ζωή και το έργο σπουδαίων γυναικών της παγκόσμιας ιστορίας, μερικά από τα οποία έχει σκηνοθετήσει και η ίδια.

Το μουσικό-θεατρικό έργο SAPPHO -Σαπφώ, τοποθετείται στη Λέσβο (620-570 π.Χ) και διηγείται τη ζωή και το έργο της Σαπφούς, της σημαντικότερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας, της οποίας η ζωή έγινε για τρεις χιλιετίες θέμα μεγάλων αντιπαραθέσεων. Περίπου εννέα τόμοι από την ποίησή της διαβάστηκαν και συζητήθηκαν στην αρχαιότητα και μερικά αποσπάσματα διασώθηκαν έως σήμερα.

Το έργο παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου και της διεθνούς εταιρείας παραγωγής Pascal Productions με έδρα την Αυστραλία, με την πρόζα, τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι (χορωδιακά) της ποιήτριας, με σκηνικά, κοστούμια και μεταφρασμένα κείμενα που θα αποδοθούν στα ελληνικά (με υπέρτιτλους στα αγγλικά) από γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς.

  • Κείμενο: Wendy Beckett
  • Σκηνοθεσία: Wendy Beckett & Adam Fitzgerald
  • Μετάφραση στα ελληνικά : Daphne Economou
  • Πρωτότυπη μουσική: Mehdi Bourayou
  • Σκηνικά:Halcyon Pratt
  • Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
  • Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
  • Φωτισμοί: Κώστας Ασμάνης

Ερμηνεύουν: η Μαριάνθη Παντελοπούλου (ως Σαπφώ), Αντώνης Αντωνάκος, Λάζαρος Βαρτάνης, Elton Dimroci, Δημήτρης Λιόλιος, Έρρικα Μπίγιου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σπάνιας, Δήμητρα Στογιάννη, Ελευθερία Τσαντούρη, και Ιώβη Φραγκάτου.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ 14/9

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

Όπως είναι γνωστό το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην όπερα και την κλασική μουσική, όμως έχει καθιερωθεί να αφιερώνει κάθε χρόνο μια συναυλία, με την οποία συνήθως κλείνει το Φεστιβάλ, σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς που έχουν διακριθεί.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 35 χρόνια σπουδαίας μουσικής πορείας του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Στέφανου Κορκολή. Μια μοναδική συναυλία με τον συνθέτη στο πιάνο να ερμηνεύει  τα δικά του αγαπημένα τραγούδια και διεθνείς επιτυχίες, μαζί με την ορχήστρα του και τη σπουδαία ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

To 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο και τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Είσοδος ελεύθερη
  • Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 21:00
  • Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου 7, 8, 13, 14/9 & Αρχαίο Ωδείο Ρόδου (9/9)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.rhodesfestival.gr και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ Rhodes International Festival στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram & facebook)

Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου -Σύντομο ιστορικό

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου είναι ένας θεσμός ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Ρόδο, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με επίκεντρο το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου σύμφωνα και με το ιδρυτικό καταστατικό του.

Σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματα και διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιασθεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, καθως και την παρουσίαση ελλήνων και ξένων καταξιωμένων δημιουργών, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά cross over μουσικά σχήματα και show που εντυπωσιάζουν

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής /Armonia Atenea ( π. Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τον παγκοσμίου φήμης σολίστ πιάνου Cyprien Katsaris, τον έλληνα κορυφαίο πιανίστα Δημήτρη Σγούρο, την διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, gala όπερας και ετήσιο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με καταξιωμένους σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιέρωμα στον Astor Piazzolla, στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, στους έλληνες συνθέτες, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, αφιέρωμα στο τάγκο με τη διάσημη ορχήστρα “Viento de Tango” από την Ιταλία σε σώου με παγκοσμίως βραβευμένους χορευτές , αφιέρωμα στην τζαζ, κ.α Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Micciche, τίμησε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου με τρεις παραγωγές υπό την καθοδήγησή του και τη συμμετοχή διακεκριμένων λυρικών τραγουδιστών από την Ιταλία και Γαλλία κ.α

Το 2021 ήταν η χρονιά ορόσημο στην εξέλιξή του φεστιβάλ ώστε να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, εφάμιλλο γνωστών ευρωπαικών φεστιβάλ. Η συνεργασία του με τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νέας Υόρκης “Teatro Grattacielo” και την “Camerata Bardi Vocal Academy New York” για την συμπαραγωγή της όπερας “Ιδομενέας” στο Παλάτι των Ιπποτών, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα εξαιρετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ, σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη, έκαναν το φεστιβάλ γνωστό και εκτος συνόρων.

Η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και η συναυλία του διακεκριμένου έλληνα συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Θεοφάνους ήταν επίσης από τις μεγάλες στιγμές του περυσινού 14ου φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ έχει χαρακτηρισθεί ως “μίνι” Φεστιβάλ Αθηνών, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, κερδίζοντας με εξαιρετικά σχόλια την υποστήριξη των ΜΜΕ και προσελκύοντας κάθε χρόνο το φιλόμουσο κοινό από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κοινό του φεστιβάλ αποτελείται κατά 50% περίπου από ξένους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, που έρχονται ανελλιπώς κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου υπό την Καλλιτεχνική & Γεν. Διεύθυνση της ειδικής Συμβούλου Πολιτιστικης Διαχείρισης, κας Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ, στο ιστορικό μεσαιωνικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Γ.Γ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Ουνέσκο καθώς και άλλων κατά περίπτωση φορέων και οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Οργανισμό για την διάδοση των Τεχνών και του Ελληνικού Πολιτισμού «Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου» και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ρόδου. Τα τελευταία χρόνια συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι επίσης η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, με στόχο διεθνείς συνεργασίες, αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων δημιουργών.

Η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού μαζί με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους αρχικούς στόχους του φεστιβάλ που έχει επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία.

Είναι γεγονός ότι με τις συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς Οργανισμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το φεστιβάλ προβάλεται στο εξωτερικό και κατ επέκταση προβάλεται η Ρόδος, το Ν. Αιγαίο και η Ελλάδα γενικότερα.

Επόμενος στόχος είναι η εξάπλωση του φεστιβάλ και σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η ένταξη του φεστιβάλ στο χάρτη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Πηνελόπη Σερδάρη

Ιδρύτρια – Πρόεδρος & Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Επικοινωνία

Πηνελόπη Σερδάρη

Τηλ: 2310 278056 Φαξ: 2310 237569 Κιν: 6947 779667

Email: [email protected]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή