5 βήματα για να αναστρέψετε το λίπος στο συκώτι

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 500 σωματικές λειτουργίες. Επομένως, οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

by Times Newsroom

Η λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς ένας στους τρεις ενήλικες θεωρείται ότι ζει με τα πρώιμα στάδια της πάθησης. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση, δηλαδή σοβαρές ουλές του ήπατος. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.

Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να αποτρέψουμε τη λιπώδη νόσο του ήπατος και να σταματήσουμε την επιδείνωσή της. Επιπλέον, είναι δυνατό να αναστραφεί κάποια από τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο Saurabh Sethi, εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ γαστρεντερολόγος, εξήγησε σε ένα βίντεο στο TikTok πώς μπορεί να γίνει αυτό.  «Εάν σας έχουν πει ότι έχετε λιπώδες ήπαρ, τα καλά νέα είναι ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι πλήρως αναστρέψιμη», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θα εξετάσω τα ακριβή βήματα που πρέπει να κάνετε, όχι μόνο για να την αναστρέψετε, αλλά για να αρχίσετε να βλέπετε τις αλλαγές μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα παρουσιάσω επίσης τις τροφές που πρέπει να τρώτε και τις τροφές από τις οποίες πρέπει να απέχετε για να φτιάξετε το συκώτι σας».

Τα 5 βήματα του γιατρού για την αναστροφή του λίπους στο συκώτι

  1. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά
  2. Τρώτε άφθονη πρωτεΐνη
  3. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
  4. Αποφύγετε το αλκοόλ
  5. Ασκηθείτε για 150 λεπτά την εβδομάδα

1. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, βασικό μοχλό στη λιπώδη νόσο του ήπατος. «Τώρα, όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους των αναψυκτικών και των ανθρακούχων, αλλά ύπουλα ποτά που περιέχουν πολλά σάκχαρα είναι και οι χυμοί, οι οποίοι συχνά προωθούνται ως υγιεινοί και δίνονται στα παιδιά», εξηγεί ο Δρ. Sethi και συνεχίζει:

«Αν πίνετε χυμό πορτοκαλιού, μήλου, ντομάτας, κράνμπερι ή οποιοδήποτε είδος τυποποιημένου χυμού, δείτε την ετικέτα των συστατικών και μάθετε πόσα γραμμάρια ζάχαρης παίρνετε μόνο από μία μερίδα. Μην ξεγελιέστε από δηλώσεις ότι περιέχει φυσικά σάκχαρα ή ότι έχει μηδέν γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων».

«Μπορεί να είναι φυσικό, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ συμπυκνωμένο και καταναλώνεται χωρίς τις φυτικές ίνες που θα παίρνατε κανονικά αν τρώγατε ένα ολόκληρο φρούτο», σημείωσε ακόμη ο ειδικός. Για το λόγο αυτό συνέστησε επίσης την αποφυγή αθλητικών και ενεργειακών ποτών.

Η American Heart Association συνιστά να τρώτε λιγότερο από 24 έως 34 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. «Αλλά αν πάσχετε από λιπώδες συκώτι, καλό είναι να απέχετε από όλα τα ποτά που περιέχουν σάκχαρα. Στο ίδιο πλαίσιο, θα απέφευγα επίσης να τρώω φρούτα όπως χουρμάδες ή σταφίδες ή δαμάσκηνα», είπε ο Δρ. Sethi.

2. Τρώτε άφθονη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με τον Δρ. Sethi, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη για πρωινό. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο General Obesity που εξέτασε πάνω από 9.000 Αυστραλούς, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων πρωτεΐνης για πρωινό σήμαινε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερη τροφή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

«Όμως οι άνθρωποι που είχαν πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες βρέθηκε ότι έτρωγαν επεξεργασμένες τροφές με περισσότερη ενέργεια και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», είπε ο ειδικός και συμπλήρωσε:

«Έτσι, αν πιάνετε τον εαυτό σας να λαχταρά συνεχώς αυτές τις ζαχαρούχες ή επεξεργασμένες τροφές, τροφές που θα κάνουν το συκώτι σας λιπαρό, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, ειδικά για πρωινό, και στοχεύστε να λαμβάνετε τουλάχιστον 25 έως 35 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα».

3. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, το βούτυρο, το παγωτό, καθώς και πολλά τηγανητά. «Έτσι είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά. Και τονίζω, όχι στην υπερβολική κατανάλωση, καθώς είναι εντάξει να τρώτε κορεσμένα λιπαρά αλλά με μέτρο», σημείωσε ο Δρ. Sethi και πρόσθεσε:

«Επομένως, καλό είναι να τρώτε λιγότερα λίπη που προέρχονται από επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά ή αρτοσκευάσματα, καθώς και να είστε προσεκτικοί με το παγωτό ή τα τυριά. Ταυτόχρονα, πρέπει να τρώτε περισσότερα καλά λιπαρά, δηλαδή πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από ψάρια, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο. Όσο για το λάδι, το ελαιόλαδου ή το αβοκάντο είναι η καλύτερη επιλογή».

4. Αποφύγετε το αλκοόλ

«Άλλα πράγματα που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την αναστροφή του λιπώδους ήπατος είναι η αποχή από το αλκοόλ, τόνισε ο ειδικός.

5. Ασκηθείτε για 150 λεπτά την εβδομάδα

Το να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα και να φροντίζετε να συμπεριλάβετε προπόνηση με αντίσταση ή ασκήσεις μυϊκής ανάπτυξης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την καλή υγεία στο συκώτι σας.

«Εάν κάνετε όλα τα πράγματα που ανέφερα στο βίντεο, θα δείτε αλλαγές στους βιοδείκτες του ήπατος σε λίγες εβδομάδες, όπως φαίνεται στις μελέτες, και τελικά θα αναστρέψετε πλήρως το λιπώδες συκώτι σας», κατέληξε ο Δρ.Sethi.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com