Κύπρος – Προεδρικές εκλογές: Ώρα τελικής μάχης για υποψηφίους

by Times Newsroom

  Φρίξος Δαλίτης   

Οι γιορτές έριξαν τους τόνους της προεκλογικής, αλλά οι μηχανές δεν έσβησαν και οι πάντες στα στρατόπεδα των υποψηφίων ετοιμάζονται για τη μεγάλη τελική μάχη, η οποία χρονικά θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα Θεοφάνια. Από την Παρασκευή μέχρι και χθες υπήρξε ουσιαστικά πλήρης στασιμότητα στο προεκλογικό σκηνικό, με τους υποψηφίους αλλά και τις ομάδες τους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Από σήμερα όμως ξαναπιάνουν δουλειά έστω και σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. 

Ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα και δεν αφήνει περιθώριο για να περνά ανεκμετάλλευτη καμία μέρα. Η στόχευση όλων είναι συγκεκριμένη και κινείται σε δύο επίπεδα. Πρώτον, τη συσπείρωση και δεύτερον στην παρουσίαση θέσεων διακυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση, τα επιτελεία των υποψηφίων βρίσκονται στο κυνήγι και της τελευταίας πιθανής ψήφου κάνοντας πράξη τη ρήση ότι «φασούλι, φασούλι γεμίζει το σακούλι». Σήμερα με το κλείσιμο και επίσημα των εκλογικών καταλόγων, τα επιτελεία θα έχουν ενώπιον τους ένα ακόμη δεδομένο, το οποίο αφορά το εκλογικό σώμα και φυσικά το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να αφήνει κανένα ικανοποιημένο.

Ανεξάρτητα του ποιος τελικά θα είναι ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα είναι πολύ λίγοι στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Αυτό σημαίνει πως οι υποψήφιοι και οι ομάδες τους έχουν να αποταθούν κυρίως σε «παλιούς» ψηφοφόρους, με ό,τι και να συνεπάγεται αυτό. Αν αυτό ευνοεί ή όχι κάποιον από τους υποψήφιους, είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων δεν θα είναι τέτοιο που να θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει ουσιαστικές ανατροπές. Με βάση βέβαια τον συνολικό αριθμό των μη εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, μια μαζική εγγραφή νέων ψηφοφόρων θα μπορούσε να φέρει σημαντικές ανατροπές.

Πέραν αυτού βέβαια, σημαντική παράμετρος είναι και το στοιχείο της αποχής και δη των ατόμων που συνειδητά τα τελευταία χρόνια μένουν αμέτοχοι από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό το οποίο εκτιμάται είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων οι οποίοι σταθερά μένουν «εκτός» για τους δικούς τους λόγους. Αυτά τα άτομα εκτιμάται ότι δύσκολα θα αλλάξουν άποψη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για να πάνε στην κάλπη, ανεξάρτητα βέβαια από το τι μπορεί να δηλώνουν. Από την αποχή, ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο δεν είναι «σταθερό». Είναι άτομα που μπορεί να ψηφίζουν σε κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις και σε κάποιες όχι, και αυτή η απόφαση τους να εξαρτάται από πολλούς και διάφορους λόγους. Σε αυτά τα άτομα επενδύουν αρκετά τα επιτελεία των υποψηφίων, στοχεύοντας να καταφέρουν να τους πείσουν να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τον δικό τους υποψήφιο. Το συνολικό ποσοστό της αποχής είναι επίσης ένα ακόμα ζητούμενο, το οποίο έχει τη δική του σημασία στην ανάλυση των δεδομένων.

Πέραν όμως αυτών, σε επικοινωνιακό επίπεδο, επόμενος μεγάλος σταθμός και για τους τρεις υποψήφιους είναι ασφαλώς η υποβολή υποψηφιοτήτων η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί την παραμονή των Φώτων στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία. Οι υποψήφιοι, συνοδευόμενοι από υποστηρικτές και φίλους θα θελήσουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς το εκλογικό σώμα και ταυτόχρονα να δώσουν ουσιαστικά και το σύνθημα της τελικής αντεπίθεσης για την προεκλογική εκστρατεία.

Από σήμερα βέβαια επαναρχίζουν οι περιοδείες και επισκέψεις των υποψηφίων διάφορα οργανωμένα σύνολα, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται και οι συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής αναμένεται και η διοργάνωση μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων για τους τρεις υποψηφίους και η εναντικοποίηση της προσπάθειας σε κάθε επίπεδο.

Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com