Ομάδα Χόρχε: Κορυφαίος Γάλλος δημοσιογράφος συνεργαζόταν με τους χάκερ που «φύτευαν» fake news

Το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας απέσυρε παρουσιαστή της από το νυχτερινό δελτίο, γιατί συνεργαζόταν με χάκερ έδινε ψευδείς ή παραποιημένες ειδήσεις που παρουσίαζαν θετικά ορισμένες χώρες ή δημιουργούσαν σύγχυση για γεωπολιτικά θέματα.

by Times Newsroom

Η υπόθεση σχετίζεται με την αποκάλυψη του Guardian για ισραηλινή εταιρεία, την ομάδα Χόρχε, την οποία φέρεται να έχει ιδρύσει Ισραηλινός πρώην κατάσκοπος. Η ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από χάκερ, φέρεται να είχε χειραγωγήσει με ειδικό λογισμικό πάνω από 30 εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ισραηλινή εταιρεία πλήρωνε τον δημοσιογράφο του BFM, καθώς αποκαλύφθηκε ότι συνεργάζονταν.

Ομάδα Χόρχε: Το διεθνές κύκλωμα χάκερ με «παράρτημα» στην Ελλάδα και εξειδίκευση στα fake news

Ομάδα Ισραηλινών χάκερς που εξειδικεύονται στην…παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο φέρεται να είχε απλώσει τα «πλοκάμια» της ακόμη και στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε μία διεθνής κοινοπραξία ΜΜΕ.

Η «ομάδα Χόρχε» ισχυρίζεται ότι κατάφερε να επηρεάσει την έκβαση 33 εκλογικών διαδικασιών ανά τον κόσμο. Διοικητής της, σύμφωνα με τον Guardian, είναι ο 50χρονος Ταλ Χανάν, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, που κινείται διαδικτυακά με το ψευδώνυμο Χόρχε, απ’ όπου πήρε το όνομά του και το κύκλωμα.

Ο Χανάν αρνείται τις κατηγορίες,  ωστόσο ο τρόπος δουλειάς του έχει αποκαλυφθεί σε μια σειρά από βίντεο, συνολικής διάρκειας έξι ωρών, που τράβηξαν τρεις ρεπόρτερ, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως δυνητικοί πελάτες εκπροσωπώντας κάποιο «ασταθές αφρικανικό καθεστώς» που ήθελε να καθυστερήσει τις εκλογές.

Όπως ο ίδιος τούς είπε, η ομάδα του προσφέρεται για πρόσληψη από υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, πολιτικές οντότητες και επιχειρήσεις που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Στα βίντεο, ο Ισραηλινός ισχυριζόταν ότι η «Χόρχε» είχε δράσει στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, το προηγμένο λειτουργικό Aims (Advanced Impact Media Solutions). Το λειτουργικό αυτό μπορεί να ελέγχει έναν «στρατό» από χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, οι οποίοι εμφανίζονται ακόμα και σε ιστότοπους όπως αυτός της Amazon ως πραγματικοί χρήστες.

Αποκτώντας πρόσβαση σε λογαριασμούς email και social media, η Ομάδα Χόρχε συλλέγει πληροφορίες για τους αντιπάλους των πελατών της και στη συνέχεια «φυτεύει» ψευδείς ιστορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε γνωστά μέσα ενημέρωσης. Οι ιστορίες αυτές στη συνέχεια αναπαράγονται από τους ψευδείς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε μία από τις αρχικές συνομιλίες με τους δημοσιογράφους, ο Χανάν είπε: «Τώρα εμπλεκόμαστε σε μία εκλογική διαδικασία στην Αφρική. Έχουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία ομάδα στα Εμιράτα». Η εφημερίδα αναφέρει πως δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χανάν προς τους δημοσιογράφους, τους οποίους έβλεπε ως δυνητικούς πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιογράφοι ανίχνευσαν τη δραστηριότητα ορισμένων ψεύτικων λογαριασμών που είχαν δημιουργηθεί με το Aims και είδαν ότι εμπλέκονται κυρίως σε επιχειρηματικές διενέξεις, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ινδία, η Σενεγάλη, η Λευκορωσία, αλλά και η Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων.

Στα βίντεο, ο Χανάν έλεγε ότι από 6 έως 15 εκατομμύρια ευρώ για κάθε επιχείρηση ανάμειξης σε εκλογικές διαδικασίες.

Στη δημοσιογραφική κοινοπραξία που έφερε την ιστορία στο «φως» συμμετέχουν, πέραν του Guardian, έντυπα όπως η γαλλική Le Monde, το γερμανικό Der Spiegel και η ισπανική El País, υπό το συντονισμό του γαλλικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Forbidden Stories.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com