Σε ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι οι αμερικανο-ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν τον εκπρόσωπό τους, Αλί Μοχάμεντ Ναϊνί. Ο Ναϊνί «έγινε μάρτυρας στην εγκληματική, δειλή τρομοκρατική επίθεση της αμερικανο-σιωνιστικής πλευράς τα ξημερώματα», ανέφεραν οι Φρουροί σε ανακοίνωσή τους στον ιστότοπό τους Sepah News.
Τις τελευταίες ώρες οι αμερικανο-ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν Τεχεράνη και Κατζ, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί που βρισκόταν ο Ναϊνί.
Ο Ναϊνί ήταν η «φωνή» των Φρουρών της Επανάστασης από τον Ιούλιο του 2024 και σύμφωνα με ΗΠΑ και Ισραήλ, ο «αρχιτέκτονας» της προπαγάνδας του ιρανικού καθεστώτος.
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η παραγωγή πυραύλων συνεχίζεται στο Ιράν, απαντώντας στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος κατέστρεψε τις βαλλιστικές δυνατότητες της χώρας.
«Η βαλλιστική βιομηχανία μας αξίζει το άριστα. (…) Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία γι’ αυτό το θέμα, επειδή ακόμα και σε καιρό πολέμου, συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε πυραύλους», φέρεται να δήλωσε (λίγο πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του) ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Αλί-Μοχαμάντ Ναϊνί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται «καμία έλλειψη στα αποθέματα» των Φρουρών της Επανάστασης, αντικρούοντας τις δηλώσεις της ισραηλινής και αμερικανικής πλευράς που έκαναν λόγο για στρατηγική αποδυνάμωση των υποδομών του Ιράν.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει όταν η σκιά του πολέμου σηκωθεί από τη χώρα», είπε.
Χθες, Πέμπτη, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει βαλλιστικούς πυραύλους» ούτε «να εμπλουτίζει το ουράνιο».
«Κερδίζουμε και το Ιράν αποδεκατίζεται», τόνισε χθες Πέμπτη ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει πλέον «τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο», ούτε «να παράγει βαλλιστικούς πυραύλους».«Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεται ο κόσμος», πρόσθεσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράν.
«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν νέο κύμα πληγμάτων βάζοντας στο στόχαστρο υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στην Τεχεράνη», σύμφωνα με ανακοινωθέν τους που δημοσιοποίησαν μέσω Telegram.
Εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
Εκρήξεις ακούστηκαν στους αιθέρες της Ιερουσαλήμ τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ για νέες ομοβροντίες πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν και την ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού στην πόλη, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο τις τελευταίες ώρες για τρεις ομοβροντίες πυραύλων, με τις πιο πρόσφατες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και ακόμη μια περίπου 10 λεπτά πριν από τις 03:00.
Το Magen David Adom («Κόκκινο άστρο του Δαυίδ», το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου) δεν έκανε λόγο για θύματα. Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρθηκε σε ζημιές σε διάφορες τοποθεσίες.
Επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι αντιαεροπορικές άμυνές τους ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με πυραύλους, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τουλάχιστον επτά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι Ακόμα τέσσερα drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν πάνω από την ανατολική περιοχή της χώρας.
Επίσης στον Κόλπο, το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανέφερε ότι θραύσματα κατά τη διάρκεια «ιρανικής επίθεσης» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αποθήκη, ενώ ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε, ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο Κουβέιτ, ο στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι η αντιαεροπορική άμυνα επιχείρησε για να «αντιμετωπίσει εχθρικό πύραυλο και απειλές drones», ενώ το υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρθηκε σε «απειλή» εξαιτίας εκτοξεύσεων «πυραύλων».
Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο με ανακοινωθέντα του περί «αναχαίτισης και καταστροφής» έξι drones στο ανατολικό τμήμα της χώρας κι άλλου ενός στο βόρειο.
Χτυπήθηκε διυλιστήριο στο Κουβέιτ
Στο Κουβέιτ, το διυλιστήριο που είχε ήδη γίνει στόχος χθες υπέστη νέα επιδρομή με drones, που προκάλεσε πυρκαγιά και είχε αποτέλεσμα να κλείσουν μονάδες του.
«Το διυλιστήριο Μίνα Αλ-Αχμάντι, που ανήκει στην Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου του Κουβέιτ (KNPC), έγινε νωρίς σήμερα το πρωί στόχος εχθρικών επιθέσεων με drones, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές σε κάποιες από τις μονάδες του», σύμφωνα με το πρακτορείο, έπειτα από μια επίθεση την προγηγουμένη σ’ αυτή την υποδομή που είχε και πάλι προκαλέσει πυρκαγιά.
Σε αντίποινα για την κοινή επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ που άρχισε στις 28 φεβρουαρίου, η Τεχεράνη έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές χωρών του Κόλπου.
Η σημερινή επίθεση στο διυλιστήριο Μίνα Αλ-Αχμάντι δεν προκάλεσε θύματα, όμως επέφερε το κλείσιμο μονάδων της εγκατάστασης, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την πυρκαγιά, σύμφωνα με το επίσημο κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων.
Στις άλλες χώρες του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαντούν σε επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Μπαχρέιν πως έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε αποθήκη που προκληθηκε από θραύσματα που προέρχονταν από μια «ιρανική επίθεση».
Στη Σαουδική Αραβία, ο σαουδάραβας υπουργός Άμυνας δήλωσε πως, μέσα σε διάστημα δύο ωρών, περισσότερα από μια δωδεκαριά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα «αναχαιτίσθηκαν και καταστράφηκαν» στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένα άλλο στο βόρειο.
