Αιγυπτιακά κρανία προς πώληση στη Βρετανία- Σκληρή αντίδραση Αιγύπτιου αρχαιολόγου

Η προσφορά αρχαίων αιγυπτιακών κρανίων προς πώληση είναι ανήθικη, ασέβεια και αποτρόπαια», σημειώνοντας ότι «οι μούμιες πωλούνται σε δημόσια δημοπρασία, κάτι που είναι περίεργη συμπεριφορά

by Times Newsroom

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς ζήτησε το κλείσιμο ενός αγγλικού μουσείου που πρόσφερε προς πώληση αρχαία αιγυπτιακά κρανία, υποδεικνύοντας ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν «ανήθικη».

Ο Χαουάς δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Καΐρου: «Η προσφορά αρχαίων αιγυπτιακών κρανίων προς πώληση είναι ανήθικη, ασέβεια και αποτρόπαια», σημειώνοντας ότι «οι μούμιες πωλούνται σε δημόσια δημοπρασία, κάτι που είναι περίεργη συμπεριφορά».

Τόνισε ότι είναι «χαρούμενος με όσα είπε μια Αγγλίδα εκπρόσωπος που τις δηλώσεις της τις χαρακτήρισε ως αποικιακές ενέργειες».

Ανακοινώθηκε ότι πουλήθηκαν 18 αρχαία αιγυπτιακά κρανία σε δημόσια δημοπρασία σε μουσείο του Λονδίνου, ιδιοκτήτης των οποίων ήταν ένας Άγγλος στρατιώτης και ένας ερευνητής αρχαιοτήτων.

 Ο Χαουάς δεν ανέφερε το όνομα του μουσείου αλλά ζήτησε το κλείσιμό του.

Αποικιακή συμπεριφορά

Πρόσθεσε ότι «τα ευρωπαϊκά μουσεία στις δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν την αποικιακή συμπεριφορά».

Εξήγησε ότι «οι αιγυπτιακές αρχαιότητες ελήφθησαν κατά την περίοδο της γαλλικής και αγγλικής αποικιοκρατίας και εξακολουθούν να υπάρχουν στα ευρωπαϊκά μουσεία» και ότι τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία εξακολουθούν να ασκούν αποικιακές πρακτικές, πράγμα που σημαίνει ότι «αγοράζουν κλεμμένες αρχαιότητες».

Ο αρχαιολόγος δήλωσε: «Τον 16ο και 18ο αιώνα, η Αγγλία και η Γαλλία έστελναν πειρατές στο Λούξορ και έφυγαν από την Αίγυπτο εκείνη την εποχή με χιλιάδες μούμιες που χρησιμοποιήθηκαν σε ιατρικό υλικό», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μουσείο στην Αμερική. Βρετανία ή Γαλλία που δεν περιέχει αιγυπτιακή μούμια και όλες «Αυτές οι μούμιες είναι μη βασιλικές».

Επιβεβαίωσε, μάλιστα,  ότι «υπάρχει ένας πλούσιος Άραβας που απέκτησε ένα αιγυπτιακό άγαλμα μέσω αγγλικής δημοπρασίας».

Al Arabiya

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com