Αλβανία – Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει υποψήφιος παρά τη φυλάκισή του – Πάνω από 83 συλλήψεις για εξαγορά ψήφων

Ο φυλακισμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, θα παραμείνει υποψήφιος στα ψηφοδέλτια και θα ψηφιστεί κανονικά, ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις στην υπόθεση εξαγοράς ψήφων, για την οποία κατηγορείται.

by Times Newsroom

Χθες (12/3) διεξήχθη κανονικά η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Φρέντυ Μπελέρη, χωρίς βέβαια την παρουσία του, όπου οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Μπελέρη θα είναι ο νικητής των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση διεξήχθη σε σχετικά χαμηλούς τόνους, απουσία μουσικής και εθνικών συμβόλων, ενώ στους παριστάμενους κυριαρχούσε το αίσθημα της ανησυχίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ.

Σε όλη την Αλβανία, έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί από τις αρχές περισσότερα από 83 άτομα με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει και τα αρμόδια όργανα της τάξης ότι δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων όταν πρόκειται για άτομα και δομές του κυβερνώντος κόμματος.

Φρέντι Μπελέρη: Πώς στήθηκε η επιχείρηση σύλληψης με την κωδική ονομασία «Matrix»

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση σύλληψης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Πρόκειται για ένα διπλωματικό «θρίλερ» με την είδηση να κάνει να κάνει τον γύρο της Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν την νύχτα της Πέμπτης 11 Μαΐου, στις 12 και 10 πρώτα λεπτά, όταν άνδρες της ειδικής εισαγγελικής αρχής κατά της διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος που είχαν μεταβεί από τα Τίρανα στην Χειμάρρα, συνέλαβαν τον Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιο δήμαρχο στη Χειμάρρας, εκπρόσωπο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης.

Η κατηγορία, πρώτα για την προσαγωγή και στη συνέχεια για τη σύλληψη, αφορά, κατά την εισαγγελική αρχή, την εξαγορά ψήφων από τον κ. Μπελέρη.

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στιγμής από την δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελία της Αυλώνας για τον υποψήφιο του «Bashke Fitomje» (Μαζί κερδίζουμε), Φρέντι Μπελέρη, και τον σωματοφύλακά του, η σύλληψή τους έγινε με την κατηγορία ότι φέρονται να έδωσαν 400.000 αλβανικά λεκ – περίπου δηλαδή 350 ευρώ – για την εξαγορά οκτώ ψήφων για λογαριασμό του Μπελέρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Eleftherostypos.gr η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Matrix» στήθηκε από την Τοπική Διεύθυνση της Αστυνομίας Αυλώνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Ειδικής Επιχειρησιακής Δύναμης στη Γενική Διεύθυνση της Κρατικής Αστυνομίας, κατ’ εντολή της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου στην Αυλώνα, με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη δυναμική, με τη χρήση ειδικών μεθόδων έρευνας.

Είχε προηγηθεί στις 08.05.2023, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αυλώνα η ποινική δίωξη με αρ. 489, με βάση την παραπομπή που έγινε από την Τοπική Αστυνομική Διεύθυνση Αυλώνα, για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά στις εκλογές».

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα χρήματα αυτά έχουν ήδη κατασχεθεί, ενώ αυτός που πήρε τα χρήματα ήταν ένας κάτοικος της Χειμάρρας, ο οποίος όμως ήταν και πράκτορας της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανία.

Ο άνθρωπος που πήρε τα χρήματα είχε συνομιλίες με τους δύο άνδρες για την εξασφάλιση οκτώ ψήφων έναντι 50.000 λεκ για καθεμία υπέρ του Μπελέρη. Και οι οκτώ ψήφοι αφορούσαν σε ψηφοφόρους σε ένα από τα εκλογικά κέντρα του δήμου Χειμάρρας, όπου ο Φρέντι Μπελέρη είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Όπως αναφέρουν Αλβανικά ΜΜΕ οι συνομιλίες των ανδρών έχουν καταγραφεί την αστυνομία.

Φρέντι Μπελέρη: Η παράδοση του ποσού και η σύλληψη on camera 

Η παράδοση του συμφωνηθέντος ποσού έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μπροστά από το μπαρ του Φρέντι Μπελέρη, στον παραλιακό δρόμο της Χειμάρρας.  Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η αστυνομία επενέβη και πραγματοποιείσαι τις συλλήψεις.

Τόσο ο Μπελέρη όσο και οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση διαφθοράς, ωστόσο, ο υποψήφιος δήμαρχος και ο Πάνο Κοκοβέσι κατηγορούνται για «εξαγορά ψήφων». Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στην ειδική εισαγγελία στα Τίρανα για περαιτέρω διερεύνηση.

Θύελλα αντιδράσεων από την Ελλάδα – Σκληρή αντίδραση της Αθήνας

Αυστηρό μήνυμα στην προς την Αλβανία έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την σύλληψη του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτηλήνη οπού περιοδεύει αναφερόμενος στη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη έστειλε μήνυμα στην Αλβανία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Αλβανία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση όσων φυλάκισε, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντιε Μπελέρηε», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια είπε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία της Αλβανία: «Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί». «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε εντολή στην Ελληνίδα πρεσβευτή να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα της Αλβανίας, όπου κρατείται ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Ήδη ο Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ενώ νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει για το ζήτημα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας από την Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών. Επιπροσθέτως, η  Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com