Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος 

...από το 1846 μέχρι το 1848, αμέσως μετά την ένωση του Τέξας με τις Η.Π.Α κατόπιν της Επανάστασης του Τέξας.

by Times Newsroom

Η μάχη στο ποτάμι του Σακραμέντο

Ως Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος χαρακτηρίζεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Μεξικού από το 1846 μέχρι το 1848, αμέσως μετά την ένωση του Τέξας με τις Η.Π.Α κατόπιν της Επανάστασης του Τέξας.

Όταν το Μεξικό απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία το 1821, το Τέξας ήταν μέρος του Μεξικού. Αμερικάνοι και άλλοι άποικοι πήγαν στο Τέξας όταν το Μεξικό επέτρεψε σε μη Ισπανούς αποίκους να το αποικίσουν. Μετά την άφιξη πολλών αποίκων στο Τέξας, ακολούθησε η επανάσταση του Τέξας, στην οποία το Τέξας έγινε ανεξάρτητο. Το Μεξικό αρνείτο την αναγνώριση του Τέξας ως ανεξάρτητου κράτος. Το Τέξας έκανε έκκληση να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1845, το Τέξας ενώθηκε με τις Η.Π.Α και έτσι διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις των τελευταίων με το Μεξικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να αγοράσουν από το Μεξικό την περιοχή που εκτείνεται από το Τέξας μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά το Μεξικό προτίμησε να διατηρήσει αυτή την εκτενή περιοχή. Το 1846 μια αντιπαράθεση στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Η.Π.Α και του Μεξικού, ξεκινώντας τον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν την αντιπαράθεση έτσι ώστε να κερδίσουν την περιοχή που το Μεξικό αρνείτο να πουλήσει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούσε η ιδέα ότι αυτή ήταν η χώρα που προοριζόταν να επεκταθεί και να καλύψει ολόκληρη την ήπειρο και ότι ο όρος “Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής” κάποτε θα περιελάμβανε ολόκληρη την παραπάνω περιοχή.

Η αμερικανική νίκη στο Τσαπουλτεπέκ

Η μάχη του Τσουρουμπούσκο

Η πτώση της Πόλης του Μεξικού

Σύγκρουση

Λόγω της αποστολής ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων στην Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό από το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο εκστρατευτικά σώματα στο Μεξικό υπό την ηγεσία του στρατηγού Ουίνφιλντ Σκοτ και του μελλοντικού πρόεδρου των ΗΠΑ, στρατηγoύ Ζάκαρυ Τέιλορ.

Μετά την είσοδο των ΗΠΑ στο Μεξικό, ο στρατηγός Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα ανέλαβε την ηγεσία των μεξικανικών δυνάμεων το 1847. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πολέμησαν τους Μεξικανούς κοντά στο Μοντερρέι και το Μπουένα Βίστα. Μετά το Μπουένα Βίστα οι στρατιώτες του Μεξικού αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του λοιμού, της αρρώστιας και της ερήμωσης. Η μεξικανική κυβέρνηση ήταν ασταθής. Τον Μάρτιο του 1847 ο Σκοτ έφτασε στη Βερακρούς. Το σώμα του συμπεριλάμβανε στην ηγεσία αυτού τους μελλοντικούς στρατηγούς του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λη, Οδυσσέα Γκραντ και Τόμας “Στόουνγουολ” Τζάκσον, αλλά και τον ανώτερο αξιωματικό του ναυτικού, Πέρρυ. Ο Σκοτ κατέλαβε την Πουέμπλα το Μάιο και την Πόλη του Μεξικού στη μάχη του Καπουλτεπέκ.

Εδαφική οργάνωση του Μεξικού. Σε κόκκινη γραμμή φαίνεται το έδαφος που διεκδικούνταν για την πολιτεία του Τέξας.

Τη στιγμή που οι Αμερικάνοι στρατιώτες έφτασαν στην Καλιφόρνια εξελισσόταν επανάσταση για την ανεξαρτησία της, παρόμοια με εκείνη του Τέξας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν το Μοντερρέι και το Λος Άντζελες (Λος Άνχελες στα ισπανικά). Μετά από συνεχείς επεκτάσεις στην Καλιφόρνια, ο Μεξικανός κυβερνήτης Πίο Πίκο αποχώρησε από την πολιτεία.

Ειρήνη και επακόλουθο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν στον πόλεμο και συνάχθηκε η Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, το 1848. Η συνθήκη παραχώρησε στις ΗΠΑ εδάφη που στη συνέχεια, θα αποτελούσαν τις πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο και Ουαϊόμινγκ. Το Μεξικό δέχθηκε την πληρωμή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και εγκατέλειψε κάθε διεκδίκησή του στο Τέξας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com