Ανανάς: Οφέλη για την Υγεία, κίνδυνοι και διατροφικά στοιχεία

  • ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη δημιουργία ισχυρών οστών και στη δυσπεψία. Επίσης, παρά τη γλυκύτητά του, ο ανανάς έχει χαμηλές θερμίδες, καθώς ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει μόνο 82 θερμίδες.

Τα αναζωογονητικά  οφέλη του ανανά, είναι πολλά και σημαντικά. Επίσης, ο ανανάς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και μαγγανίου. Αυτές οι τροπικές θεραπείες είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε σημαντικές διαιτητικές ίνες και βρομελίνη (ένα ένζυμο).

Εκτός από τις υψηλές ποσότητες μαγγανίου, που είναι σημαντικό για την αντιοξειδωτική άμυνα, ο ανανάς περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες θειαμίνης, μια βιταμίνη Β που εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας. Ο ανανάς είναι επίσης ένα φρούτο χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και χαμηλό σε νάτριο.

Οφέλη για την υγεία

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ανανάς περιέχει όλες τις συνιστώμενες ημερήσιες τιμές της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα πρωτογενές υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις κυτταρικές βλάβες. Αυτό καθιστά τη βιταμίνη C ένα χρήσιμο μαχητή ενάντια σε προβλήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Αντοχή οστών

Ο καρπός του ανανά περιέχει σχεδόν το 75% της ημερήσιας συνιστώμενης τιμής του μεταλλικού μαγγανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ισχυρών οστών και συνδετικού ιστού. Σύμφωνα με μια μελέτη υποδεικνύεται ότι το μαγγάνιο, μαζί με άλλα ιχνοστοιχεία, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Υγεία των ματιών

Η κατανάλωση του ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ώχρας κηλίδας, μια ασθένεια που επηρεάζει τα μάτια, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, λόγω της υψηλής ποσότητας βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Πέψη

Όπως και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει διαιτητικές ίνες, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρείτε τακτικά τα έντερά σας υγιή. Αλλά αντίθετα από πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ανανάς περιέχει σημαντικές ποσότητες βρομελίνης, ενός ενζύμου που διασπά τις πρωτεΐνες, βοηθώντας ενδεχομένως την πέψη.

Αντιφλεγμονώδη οφέλη

Λόγω ενός σύνθετου μείγματος ουσιών που μπορούν να εξαχθούν από τον πυρήνα του ανανά, γνωστό και ως βρωμελίνη, ο ανανάς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρής φλεγμονής και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου. Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα κάποιων μελετών, η βρωμελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Μείωση του θρόμβου αίματος

Λόγω των υψηλών επιπέδων βρομελίνης του, ο ανανάς μπορεί  να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής πήξης του αίματος. Αυτό κάνει τον ανανά λοιπόν, ένα πολύ καλό και υγιεινό σνακ.

Φλεβοκομβική φλεγμονή

Εκτός από τη λήψη πολλών βιταμινών C, η βρωμελίνη του ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλέννας στο λαιμό και στη μύτη. Τα άτομα λοιπόν, με αλλεργίες μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν την ενσωμάτωση του ανανά στη διατροφή τους πιο τακτικά, για να μειώσουν τη φλεβοκομβική βλέννα μακροπρόθεσμα.

Μειονεκτήματα από την κατανάλωση ανανά

Εκτός λοιπόν από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωση του ανανά, υπάρχουν και μερικά πιθανά αρνητικά επίπεδα βιταμίνης C στο συγκεκριμένο φρούτο. Λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχεται στον ανανά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, εμετό, κοιλιακό άλγος, ή καρδιακό κάψιμο.

Επιπλέον, εξαιρετικά υψηλές ποσότητες βρομελίνης, μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα, έμετο, διάρροια και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Η βρωμελίνη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει σε συνδυασμό με μερικά φάρμακα. Αυτοί που λαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αραιωτικά αίματος, αντισπασμωδικά, βαρβιτουρικά, βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα αϋπνίας και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά πρέπει να προσέχουν να μην τρώνε πάρα πολύ συχνά και μεγάλες ποσότητες ανανά.

Η κατανάλωση άγουρου ανανά, ή η κατανάλωση άγουρου χυμού ανανά είναι επικίνδυνο. Σε αυτή την κατάσταση, είναι τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια και έμετο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανανά μπορεί επίσης να προκαλέσει σχηματισμό ινών στο πεπτικό σύστημα.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο, χωρίς όμως υπερβολές κατά την κατανάλωσή του και βελτιώστε έτσι τα επίπεδα της υγείας σας.

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή