Ανρί Λανγκλουά (1914 – 1977) Γάλλος αρχειοθέτης ταινιών και σινεφίλ

Ήταν πρωτοπόρος στη διατήρηση του κινηματογραφικού φιλμ, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου.

by Times Newsroom

Ο Ανρί Λανγκλουά (Henri Langlois, 13 Νοεμβρίου 1914 – 13 Ιανουαρίου 1977) ήταν Γάλλος αρχειοθέτης ταινιών και σινεφίλ. Ήταν πρωτοπόρος στη διατήρηση του κινηματογραφικού φιλμ, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Λανγκλουά ίδρυσε, μαζί με τον Ζωρζ Φρανζού και τον Ζαν Μιτρί τη Γαλλική Ταινιοθήκη, τη μεγαλύτερη συλλογή φιλμ στον κόσμο. Ήταν γνωστός για τις εκκεντρικές του μεθόδους, ενώ επηρέασε ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες της Νουβέλ Βαγκ. To 1974 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για «την αφοσίωσή του στην τέχνη της κινηματογραφικής ταινίας, τις σχετικές του ογκώδεις συνεισφορές στο παρελθόν και την απαρέγκλιτη πίστη του στο μέλλον της».

Καριέρα στην Γαλλική Ταινιοθήκη

Το 1936 ιδρύθηκε από αυτόν, τον Ζωρζ Φρανζού και τον Ζαν Μιτρί η Γαλλική Ταινιοθήκη. Ο αριθμός των ταινιών στην Γαλλική Πινακοθήκη αυξήθηκε από τις 10 το 1936 στις 60,000 στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πέρα από ταινίες, στη Γαλλική Ταινιοθήκη φιλοξενούνταν κάμερες, προβολείς, κοστούμια και παλιά προγράμματα θεάτρου. Η συλλογή βρισκόταν στο Παλαί ντε Σελό μέχρι το 1997, όταν και το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το έργο του Λανγκλουά ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες της Νουβέλ Βαγκ, όπως τους Φρανσουά Τριφό, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ζακ Ριβέτ, Κλοντ Σαμπρόλ και Αλέν Ρεσναί. Αυτοί οι σκηνοθέτες ονομάστηκαν «τα παιδιά της Ταινιοθήκης»les enfants de la cinémathèque). Το 1968, ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού Αντρέ Μαλρώ ανακοίνωσε τη διακοπή της χρηματοδότησης της Γαλλικής Ταινιοθήκης από το υπουργείο πολιτισμού. Αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους ανθρώπους της τέχνης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα στην ανάκληση της απόφασης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή