Άνθρωποι που κρύβουν τα συναισθήματά τους

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κρύβουν τα συναισθήματά τους και φαίνονται ως λιγότερο ευαίσθητοι; Γιατί έχουν την ανάγκη να φαίνονται κρύοι και αναίσθητοι εξωτερικά, ενώ μέσα τους παίζει μια διαφορετική αφήγηση;

by Times Newsroom

Οι άνθρωποι που κρύβουν τα συναισθήματά τους φαίνονται συνήθως ψυχροί, συμπονετικοί ή και αδιάφοροι. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σκληρή καρδιά, που έχουν την τάση να μην κλαίνε, να χαμογελούν ή να δείχνουν πολλή στοργή. Μένουν στο περιθώριο και σε κάνουν να πιστεύεις ότι δεν τους νοιάζει ή θέλουν να εμπλακούν σε ότι συμβαίνει γύρω τους. Τέτοιου είδους άνθρωποι φαίνονται δυνατοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά εύθραυστοι.

Στηρίζονται σε υποθέσεις. Πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι γνωρίζουν το πώς νιώθουν αυτοί κι έτσι συμπεραίνουν ότι δε χρειάζεται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Έχουν στοιχεία τελειομανίας. Τους είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτούν τα λάθη τους και να φανούν ευάλωτοι μπροστά στους άλλους.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Νιώθουν ότι δεν αξίζουν τίποτα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα νόημα να εκφράσουν όσα νιώθουν.

Αισθάνονται φόβο για διάφορες καταστάσεις. Φοβούνται κυρίως τις συγκρούσεις, για αυτό αποφεύγουν να αφήσουν τα συναισθήματά τους να εκφραστούν.

Έχουν καταστροφική σκέψη. Με το παραμικρό σκέφτονται ότι όλα έχουν χαθεί. Πιστεύουν ότι είναι άσκοπο να κάνουν περισσότερα.

Δεν γνωρίζουν πώς να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους.

Αισθάνονται συστολή. Πολλοί άνθρωποι φαίνονται ψυχροί και αδιάφοροι, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ντροπαλοί. Θέλουν να μοιραστούν αυτό που συμβαίνει ή έχουν ζήσει, αλλά το άγχος τους λειτουργεί ως εμπόδιο.

Προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας, έτσι ώστε να μην φαίνονται ευάλωτοι και να μην τους εκμεταλλευτούν οι άλλοι.

Αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους. Δεν μπορούν να αφουγκράζονται τα συναισθήματά τους και δεν έχουν καλή επαφή με την ψυχική, συναισθηματική ή σωματική τους κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την εκδήλωση των συναισθημάτων τους με την τάση των άλλων να χρησιμοποιήσουν αυτά που γνωρίζουν ή να τους εκμεταλλευτούν ή να τους πληγώσουν.

Οι άνθρωποι που κρύβουν τα συναισθήματά τους εμφανίζουν ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Ο κάθε άνθρωπος ζει στον δικό του μοναδικό κόσμο και αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τα συναισθήματά του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Κοινό στοιχείο των ανθρώπων που δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους είναι ότι δεν μπορούν να βρουν τον κατάλληλο χώρο μέσα στον οποίο θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η μη εκδήλωση των συναισθημάτων δε σημαίνει ότι δεν νιώθουν ή δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να τα νιώθουν έντονα, αλλά να μην ξέρουν ή να διστάζουν στο να τα επικοινωνήσουν στους άλλους γύρω τους ή μπορεί να έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει να φαίνονται δυνατοί και σκληροί ή απόμακροι ή αναίσθητοι, δείχνοντας ότι τίποτα δεν τους αγγίζει.

Πώς μπορούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα οι άνθρωποι που κρύβουν τα συναισθήματά τους;

Τα άτομα θα πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, αφού πρώτα τα αναγνωρίσουν και τα επεξεργαστούν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ενασχόληση με τα συναισθήματα θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Είναι, επίσης, σημαντικό να μάθουν να εστιάζουν στην αυτοεκτίμησή τους, να αναγνωρίζουν την αξία τους και να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικοί είναι για τους άλλους γύρω τους. Είναι σημαντική η αλληλεπίδραση με τους άλλους, αλλά και το αίσθημα της ελευθερίας, καθώς θα πρέπει να αποφύγουν το άγχος κατά την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ακόμη, είναι σημαντικό να έρθουν αντιμέτωποι με τους φόβους τους… αφού αναγνωρίσουν και αποδεχθούν ότι φοβούνται, καλό είναι να ανακαλύψουν τη βασική αιτία και να το εκφράσουν. Ουσιαστικά, θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτό που νιώθουν, να προσπαθούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μπορέσουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους…

Πηγή: https://exploringyourmind.com/people-who-hide-their-feelings/

________________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com