Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά την ένταση στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ

Ένα άτομο σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις στο Κιρκούκ

by Times Newsroom

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Μουχάμαντ Σία αλ Σουντάνι, εξέδωσε διαταγές για την έναρξη επιχείρησης ασφαλείας μεγάλης κλίμακας στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, και για την έναρξη έρευνας για τη δολοφονία ενός διαδηλωτή όταν πυροβολούσε διαδηλωτές.

Ο Αλ Σουντάνι διέταξε επίσης την αναβολή της παράδοσης του κυρίαρχου αρχηγείου του ιρακινού στρατού στην επαρχία Κιρκούκ στις δυνάμεις Πεσμεργκά του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP ) μέχρι νεωτέρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε επίσης στην πόλη, ενώ ο αρχηγός του επιτελείου του ιρακινού στρατού συναντήθηκε με τοπικούς ηγέτες ασφαλείας για να συζητήσουν πώς θα περιοριστεί η ένταση.

Τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συλλάβουν όποιον παραποιήσει την ασφάλεια του Κιρκούκ ή έχει όπλα.

Σχετικό:

«Το Κιρκούκ πρέπει να αποσχισθεί από το Ιράκ»

Το Κιρκούκ αντιμετώπισε μια ταραχώδη νύχτα, καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας , όταν διαδηλωτές πήγαν στα κεντρικά γραφεία της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων για να απαιτήσουν τον τερματισμό της καθιστικής διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από έναν αριθμό ανθρώπων που απορρίπτουν την επιστροφή του KDP στην έδρα της στο Κιρκούκ.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, αυτή η καθιστική διαμαρτυρία προκάλεσε τον αποκλεισμό ενός δημόσιου δρόμου που συνδέει το Κιρκούκ με το Ερμπίλ.

Όμως τα γεγονότα εξελίχθηκαν γρήγορα και ξέσπασε βία μεταξύ των διαδηλωτών και στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα η αστυνομία να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει τα πλήθη των διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και 10 τραυματίες.

Ο Αλ Σουντάνι κάλεσε επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς και λαϊκούς παράγοντες να αναλάβουν τον ρόλο τους στη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της τάξης στο Κυβερνείο του Κιρκούκ.

Σχολιάζοντας αυτά τα γεγονότα, ο επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μασούντ Μπαρζανί , προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της κατάστασης, καταγγέλλοντας τη χρήση βίας από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ , Μασρούρ Μπαρζανί, θεώρησε ότι αυτές οι ακατάλληλες και παράνομες πρακτικές στο Κιρκούκ είναι μια προσπάθεια υποκίνησης διχόνοιας και καταστροφής της συνύπαρξης.

Όσον αφορά την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν , με επικεφαλής τον Παβέλ Ταλαμπανί, τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να παρέμβει άμεσα ο πρωθυπουργός για να εξαλείψει το πρόβλημα από τις ρίζες του, σε συντονισμό με την τοπική κυβέρνηση, τις δυνάμεις του στρατού και το πλήθος στην πόλη.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com