Απειλές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά Κύπρου: «Αν βοηθήσει το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως»

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ομάδα του θα θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες” και “χωρίς ανώτατα όρια” σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ και ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

by Times Newsroom

Ο Χασάν Νασράλα ανακοίνωσε χθες ότι «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλής από την Χεζμπολάχ αν ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στο Λίβανο προκαλώντας ανησυχία για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απείλησε επίσης –για πρώτη φορά– την Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».

Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, που απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.

«Διάβασα τις δηλώσεις (σ.σ. του ηγέτη της Χεζμπολάχ) και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στο ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στον θύλακο, ανταλλάσσονται πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, και τον ισραηλινό στρατό. Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Προχθές Τρίτη οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί» και ο Λίβανος «θα χτυπηθεί σκληρά».

«Ο (ισραηλινός) εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο (…) Γνωρίζει πως καμιά τοποθεσία (…) δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας» σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο, αντέτεινε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, που θεωρείται πως εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν κι έχει τεράστια επιρροή στον Λίβανο.

Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει πως θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες»

Χθες η Χεζμπολάχ ανέφερε πως εξαπέλυσε «δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα και οβίδες» προς την κατεύθυνση στρατοπέδου στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα, σε ανταπόδοση για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο οι οποίοι σκότωσαν τέσσερις μαχητές της.

«Έχουμε παραλάβει νέα όπλα (…) κι έχουμε κι άλλα για τις ημέρες που έρχονται», συνέχισε ο Χασάν Νασράλα, διατρανώνοντας πως η παράταξή του διαθέτει πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί θύμισε ότι η χώρα του διαθέτει «απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες» από τη Χεζμπολάχ, συμπληρώνοντας πως «ο εχθρός δεν γνωρίζει παρά μόνο κάποιες» και ότι θα χρησιμοποιηθούν άλλες «την κατάλληλη στιγμή».

Απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόκστιν, που επισκέφθηκε τον Λίβανο και το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, έκρινε πως είναι «επείγον» να υπάρξει αποκλιμάκωση στα σύνορα.

Υπεραμύνθηκε της πρότασης για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον πρόεδρο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας πως προσφέρει επίσης «ευκαιρία για να τερματιστεί η σύγκρουση» ανάμεσα στη Χεζμπολά και στο Ισραήλ.

Βομβαρδισμοί και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, ιδίως στη Ράφα (νότια), πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού προωθήθηκαν σε δυτικό προάστιο της πόλης αυτής, με την κάλυψη πυρών drones κι αρμάτων μάχης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ακολούθησαν μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και παλαιστίνιους μαχητές.

Παράλληλα τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, όταν έγιναν πλήγματα σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα, όπου προτού αρχίσουν οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις την 7η Μαΐου είχαν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Στον βορρά, βομβαρδισμός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους κοντά στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσέιρατ (κεντρικά), σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Την 7η Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, όπου έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Ταυτόχρονα απήχθησαν 251 άνθρωποι, από τους οποίους 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 41 θεωρείται πως είναι νεκροί, κατά τον στρατό.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 37.396 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει επίσης ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο, που απειλείται από λιμό, όπως δεν σταματούν να προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φθάνει σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η «ανθρωπιστική» παύση των επιχειρήσεων από το πρωί ως το απόγευμα σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ακόμη επιτρέψει να αυξηθεί η βοήθεια που διανέμεται στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σύμφωνα με γιατρούς, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στη Ράφα όταν ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν ομάδα Παλαιστινίων που περίμεναν την άφιξη φορτηγών με βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com