Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης της Δορκάδος

Το νέο γλυπτό, το οποίο προέρχεται από παράδοση ιδιώτη, θα εμπλουτίσει την εκθεσιακή συλλογή των επιτύμβιων γλυπτών του Μουσείου με ένα νέο θέμα: ανδρόγυνο σε μία σπάνια για την εποχή απόδοση συναισθημάτων.

by Times Newsroom

Με αφορμή τον φετινό  εορτασμό της 8ης Μαρτίου ως Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά διοργανώνει μία σειρά δράσεων  οι οποίες θα ξεκινήσουν με την παρουσίαση  της επιτύμβιας στήλης της Δορκάδος.

Το νέο γλυπτό, το οποίο προέρχεται από παράδοση ιδιώτη, θα εμπλουτίσει την εκθεσιακή συλλογή των επιτύμβιων γλυπτών του Μουσείου με ένα νέο θέμα: ανδρόγυνο σε μία σπάνια για την εποχή απόδοση συναισθημάτων. Το νέο έκθεμα θα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα πολλαπλής ερμηνευτικής προσέγγισης, καθώς προβάλλει αξίες επίκαιρες που δημιουργούν αφορμές για  κοινωνικό προβληματισμό σε θέματα έμφυλης βίας και  επιθυμούν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, όπως η προβολή της γυναικείας ταυτότητας, η συζυγική αγάπη, η τρυφερότητα, η αγάπη για τη ζωή, ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου.

Η παρουσίαση του νέου εκθέματος θα πλαισιωθεί από τις ακόλουθες δράσεις:

Τετάρτη  16/03/22   18:30  «ΔΟΡΚΑΣ»   Παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης της  ΔΟΡΚΑΔΟΣ  και του νέου λογότυπου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Την εναρκτήρια εκδήλωση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Πέμπτη  17-03-22    18:30    Διαλέξεις με Θεματική:  Γυναίκα και Αρχαιότητα

1.« Αναζητώντας όψεις της γυναικείας ταυτότητας στην ανακτορική Κρήτη της Εποχής του Χαλκού»

Δρ. Α. Σαλίχου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

2.«Το άλλο πρόσωπο της ομορφιάς: Καλλωπισμός και δηλητηρίαση στα ενδιαιτήματα  των γυναικών της αρχαιότητας».

Dr habil.   Α. Συρογιάννη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

3.«Mια ματιά στον κόσμο της γυναίκας του 5ου αι.π.Χ. Αντικείμενα γυναικείου καλλωπισμού από ταφή στα Αμπελάκια Σαλαμίνας».

Α. Καπετανοπούλου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

25-05-22  έως 29-05-22 και 03-06-22 έως 05-06-22     Δυο θεματικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο των  ΗΜΕΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑΣ  του Δήμου Πειραιά :

1.«Ιστορίες με άρωμα γυναίκας».

αρχαιολόγοι: Σ. Χρυσουλάκη, Α. Καπετανοπούλου

2.«….Ο  καθένας –ακόμα και ο φτωχός, αναθρέφει έναν γιο, αλλά  εκθέτει μια κόρη, ακόμα και αν είναι πλούσιος». (Κωμικός ποιητής Ποσείδιππος. 3ος αι. π.Χ.).

Αρχαιολόγος Dr habil. Α. Συρογιάννη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τετάρτη 09/03/22: «…και έρμη μεσ’ το σπίτι είναι φρικτό κακό να κάθεται η γυναίκα».

 (Αισχύλου Αγαμέμνων, 861-862).

Διαδικτυακή ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εύη Πίνη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Πέμπτη  17/03 /22: «Γυνή αρίστη. Όψεις της  ζωής των γυναικών στην αρχαιότητα μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου. Εύη Πίνη, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

Για τη συμμετοχή  στις εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 4521598.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή