Bloomberg: Ποιο είναι το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;

Την στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συγκρούσεις είναι αδιάκοπες με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι IDF έσπασαν τη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη Γάζα τίθεται ζήτημα για την επόμενη μέρα.

by Times Newsroom

Τέλος του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς δεν διαφαίνεται προς το παρόν ιδίως μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Νετανιάχου, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Το Bloomberg παραθέτει κάποιες από τις εκδοχές για την επόμενη μέρα θέτοντας την αναρώτηση: «Μόλις το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την καταστροφή της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, ποιο είναι το μέλλον για τη Γάζα;».

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πολυεθνική δύναμη στη Γάζα

Σύμφωνα με το πρακτορείο ενώ η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη μήνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις διάφορες επιλογές για τη λειτουργία μιας μετασυγκρουσιακής Γάζας.

Ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να συσταθεί μια πολυεθνική δύναμη, η οποία θα περιλαμβάνει αμερικανικά και πιθανώς αραβικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα. Το σενάριο αυτό αναφέρεται σε μια ειρηνευτική επιχείρηση κατά το πρότυπο εκείνης που επέβλεψε τη συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, είναι να τεθεί η περιοχή υπό την προσωρινή εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το επόμενο έτος, η ιδέα της «τοποθέτησης αμερικανικής μπότας» στην περιοχή, ακόμη και μιας συμβολικής δύναμης, ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, γράφουν πάντως οι Peter Martin και Jennifer Jacobs.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση με περίπου 200 παρευρισκόμενους. Εκεί μια γυναίκα απαίτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητήσει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στο Ισραήλ. Κατόπιν και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν, μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όταν μια του γυναίκα φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός». «Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του Μπάιντεν.

Το Associated Press πάντως αναφέρει ότι δημοκράτες στο Μίσιγκαν προειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο ότι οι χειρισμοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, που μετράει ήδη Σχεδόν 10.200 οι νεκρούς κι από τις δύο πλευρές, θα μπορούσαν να του κοστίσουν αρκετή υποστήριξη εντός της αραβοαμερικανικής κοινότητας ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024 σε μια πολιτεία που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Η βασική προϋπόθεση

Όλες αυτές οι ιδέες που ανέφερε το Bloomberg έχουν τα μειονεκτήματά τους, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Κανένας από τους δύο πρωταγωνιστές στις σημερινές μάχες, το Ισραήλ και η Χαμάς, δεν θα έπρεπε να διοικεί τον θύλακα την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια το Bloomberg κάνει έναν απολογισμό όσων έχουν γίνει 27 μέρες μετά το ξεκίνημα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και καταλήγει σημειώνοντας πως για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που θα κυβερνά τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και να εξασφαλιστεί η ειρήνη με το γειτονικό Ισραήλ. «Η πρόκληση είναι πώς θα φτάσουμε εκεί», αναφέρει το πρακτορείο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com