Χρυσαετός απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον στην Πάρνηθα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/05/2023 στην Πάρνηθα, από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες της Αττικής, το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας, την ΑΝΙΜΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., Χρυσαετός που πριν από οκτώ μήνες (στο στάδιο του νεοσσού) είχε διαπιστωθεί με πρόβλημα γενετικής δυσμορφίας -πολυμελίας.

by Times Newsroom

Το πτηνό είχε εγχειριστεί στο Κτηνιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ για την αποκατάσταση του προβλήματος και στη συνέχεια εφαρμόστηκε ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης του από το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη θηρευτική δυνατότητα για να επιβιώσει στο φυσικό περιβάλλον.

Πριν την απελευθέρωση του πτηνού διενεργήθηκαν οι απαραίτητες γενετικές και λοιπές εξετάσεις, ακολούθησε η γνωμάτευση επιτροπής ειδικών κτηνιάτρων, γενετιστών και ειδικών δασολόγων, οι οποίοι αξιολόγησαν τα αποτελέσματα και τη φυσική κατάσταση του αρπακτικού πτηνού και κατέληξαν σε πρόταση για τον περαιτέρω χειρισμό του. Πριν την απελευθέρωση τοποθετήθηκε μεταλλικός δακτύλιος αναγνώρισης, πομπός παρακολούθησης και έγινε αποχρωματισμός δύο πρωτευόντων φτερών για την αναγνώριση του πτηνού από απόσταση.

χρυσαετός

Η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής απελευθέρωσης (προστατευόμενη περιοχή), έγινε επειδή δεν υπάρχουν ενεργές επικράτειες άλλων ανταγωνιστικών ατόμων του ιδίου είδους, εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσαρμογής του και η ευχέρεια εξεύρεσης του κατάλληλου ενδιαιτήματος και επιπλέον απαγορεύεται η θήρα. Στην περιοχή αυτή υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση τόσο των αρμόδιων περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών Αττικής, της οικείας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και δεν έχει καταγραφεί χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Οι Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή που είχε την εποπτεία του μοναδικού αυτού περιστατικού, θα συνεχίσουν την περαιτέρω διερεύνηση του γενετικού προφίλ του πτηνού (εξέταση κελύφους/φτερών για μέτρηση βαρέων μετάλλων/PCBs, πιθανή λήψη αίματος από την μητέρα και περαιτέρω γενετική διερεύνηση για προσδιορισμό ρυπαντών, την περαιτέρω διερεύνηση των υπεύθυνων γονιδίων που ευθύνονται για την πολυμελία σε πτηνά και θηλαστικά, τη διερεύνηση του βαθμού συγγένειας των γονέων του πουλιού κλπ).

Στόχος της απελευθέρωσης του Χρυσαετού είναι να συμβάλουμε με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα και στην ορθολογική διαχείριση της άγριας πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του πολύ δύσκολου και επίπονου προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν η Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ, ειδικοί κτηνίατροι και δασολόγοι, δασικοί υπάλληλοι, η ΑΝΙΜΑ και φυσικά οι εκπαιδευτές από το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοτροφίας.

Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού του ρόλου τους από όλους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή