«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»: Ο συγκινητικός επικήδειος λόγος του Παύλου

«Λύγισε» εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος.

by Times Newsroom

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος εκφώνησε συγκινημένος τον επικήδειο λόγο του πατέρα του στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Πατέρα, παππού, ολυμπιονίκη, έφτασε η θλιβερή μέρα του αποχωρισμού. Για μας τα παιδιά, για όλους όσοι ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου.

Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τίμησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

 

Σου είπε: «Αφιέρωσε τη ζωή σου στην ευτυχία της πατρίδας» καμία πιο αξιόλογη αποστολή δεν υπάρχει. Προτιμότερο να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα. Θεράπευε την προσβολή δια της συγγνώμης».

«Είναι σύμβολο τιμής, ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς. Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν ήθελε κανείς. Προσπάθησε σθεναρά να ανατρέψεις τους πραξικοπηματίες όμως η προσπάθεια απέτυχε. Δεν ήθελες να γίνεις αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Δέχτηκες την απόφαση του ελληνικού λαού».

«Η αποφασιστική επιρροή στην Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και τη μητέρα μας. Πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Ο θεός σας αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας που αγάπησες όσο τίποτα σε όλη σου τη ζωή.

 

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Στερήθηκες νέος τον πατέρα σου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» είπε.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς».

Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μίας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η αγάπη σου για την νεολαία, για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής» είπε ακόμα.

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ήταν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου.

Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και την μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί δημιουργήσατε μία μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η έννοια του καθήκοντος για την πατρίδα. Ο Θεός σάς αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας. Που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή.

Όπως μας δίδαξες, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά σου τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και στην Ελλάδα».

Η ισχύς μου, η αγάπη του λαού, ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Για εμάς, όμως, και για κάθε Έλληνα, η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτήν. Καλό ταξίδι».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή