Διάλεξη Ελευθερίας Θανούλη “F for Fake: ο Orson Welles και η μάταιη αναζήτηση της αυθεντικότητας”

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19:00

by Times Newsroom

Στο πλαίσιο των εκθέσεων Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας και Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει σειρά ειδικών αφιερωμάτων με θέμα την πλαστογραφία.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 19:00, η Ελευθερία Θανούλη θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «F for Fake: ο Orson Welles και η μάταιη αναζήτηση της αυθεντικότητας».

Η ταινία F for Fake αποτελεί μια απόπειρα σκιαγράφησης της δράσης του διάσημου πλαστογράφου Elmyr de Hory, καθώς και του βιογράφου του Clifford Irving, ο οποίος έγινε γνωστός για την απόπειρά του να δημοσιεύσει μια πλαστή αυτοβιογραφία του μεγιστάνα Howard Hughes. Η διάλεξη θα εστιάσει στον τρόπο με τον οποίον ο Orson Welles μετασχηματίζει τις ιστορίες αυτών των προσώπων σε ένα πολύ προσωπικό παιχνίδι με τα όρια της αυθεντικότητας και της μίμησης, αναδεικνύοντας την εγγενή σχέση του κινηματογράφου με τις έννοιες της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης. Μέσα από τον σχολιασμό αποσπασμάτων της ταινίας, η Θανούλη θα προσπαθήσει να συζητήσει το πρόβλημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του ταλέντου, τα οποία προβλημάτισαν τον Orson Welles σε όλο του το έργο, από τον Πολίτη Καίην μέχρι το F for Fake.

Η Ελευθερία Θανούλη είναι Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου για τη Μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης στο ΑΠΘ.  Είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιώνPost-classical Cinema: an International Poetics of Film Narration (Columbia UP, 2009), Wag the Dog: a Study on Film and Reality in the Digital Age (Bloomsbury, 2013), History and Film: A Tale of Two Disciplines  (Bloomsbury, 2018) και A Guide to Post-classical Narration: The Future of Film Storytelling (Bloomsbury, 2023). Από το 2021 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 230991620 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com