Διαλύει τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό η Νικαράγουα

Θα αντικατασταθεί από νέο δημόσιο οργανισμό

by Times Newsroom

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας αποφάσισε χθες Τετάρτη ομόφωνα να διαλυθεί ο νικαραγουανός Ερυθρός Σταυρόςκατηγορώντας τον πως παραβίασε την υποχρέωσή του να τηρεί ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του 2018, και να αντικατασταθεί από νέο δημόσιο οργανισμό.

Ομόφωνα, τα μέλη του κοινοβουλίου –όλα πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα– ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο ακυρώθηκε διάταγμα για την ίδρυση του νικαραγουανού Ερυθρού Σταυρού την 29η Οκτωβρίου 1958.

Πριν από την ψηφοφορία, κοινοβουλευτικοί κατηγόρησαν τον νικαραγουανό Ερυθρό Σταυρό πως παραβίασε τη νομοθεσία στη χώρα για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, καθώς και την αρχή της ουδετερότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, με έδρα τη Γενεύη, όπου ιδρύθηκε το 1863.

Οι κινητοποιήσεις του 2018, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ορτέγα και της συζύγου και αντιπροέδρου του Ροσάριο Μουρίγιο, χαρακτηρίστηκε από τις αρχές απόπειρα πραξικοπήματος υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Στις ταραχές και στην καταστολή τους σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι, κατά τον ΟΗΕ.

Έκτοτε, πάνω από 2.000 οργανισμοί και οργανώσεις, ανάμεσά τους ενώσεις επιχειρήσεων και καθολικά πανεπιστήμια, έπαψαν να υπάρχουν από νομική σκοπιά, αφού κατηγορήθηκαν πως παραβίασαν τη νικαραγουανή νομοθεσία, ιδίως αυτήν για τους «πράκτορες του εξωτερικού».

«Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 2018 (…) οι σύλλογοι (του Ερυθρού Σταυρού) ενήργησαν κατά τρόπο που αντίκειται προς τις αρχές τους (της ουδετερότητας) και τα καταστατικά (τους)», αναφέρει το σκεπτικό του ψηφίσματος.

Στο κείμενο διευκρινίζεται πως ο νικαραγουανός Ερυθρός Σταυρός θα αντικατασταθεί από «αυτόνομο αποκεντρωμένο (δημόσιο) οργανισμό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή