Διαβάζοντας: Στον Κόσμο της Ψύχωσης

Είναι ιστορίες ανθρώπων που κάποια στιγμή στη ζωή τους εκδήλωσαν ψύχωση, κι έτσι ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει με έναν πιο εύληπτο τρόπο τις διάφορες πτυχές, αλλά και να δει κάποιους παράγοντες που συνήθως δεν τους λαμβάνουμε υπόψη και θεωρούμε ότι ίσως και να μην σχετίζονται με την πυροδότηση των ψυχωσικών επεισοδίων, όπως λόγου χάρη είναι η λήψη διάφορων ναρκωτικών ουσιών (χασίς κ.α.).

by Times Newsroom

Το εν λόγω βιβλίο στο οπισθόφυλλο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «μετά από μια ευπρόσδεκτη και πλήρη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, ο Νέστορος περιγράφει την προσέγγισή του, η οποία συνθέτει ψυχοδυναμικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις μαζί με φαρμακευτικές παρεμβάσεις {…} η συνθετική ψυχοθεραπεία δεν συνθέτει μόνο ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (ψυχοδυναμικές και ανθρωπιστικές) και θεραπευτικές μεθόδους (ατομική ψυχοθεραπεία, οικογενειακή ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία),

αλλά επιπλέον περιλαμβάνει και τη σύνθεση  των προσεγγίσεων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία αποτελούν διαφορετικά έργα, τα οποία μοιράζονται ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος, που έχουν μεταξύ τους μια αρμονική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία είναι ευεργετική τόσο για τους θεραπευτές, όσο και για τους θεραπευόμενους {…} με αποτέλεσμα η σχιζοφρένεια να αποτελεί έννοια που συλλαμβάνεται και γίνεται αντιληπτή ως μια ακραία προέκταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς παρά ως ένα συγκεχυμένο και δυσνόητο παράδειγμα ενός τρόπου λειτουργίας που είναι ξένος προς εκείνον τον ‘’φυσιολογικών’’ ατόμων όπως τα γνωρίζουμε» (George Stricker, 2007, psyc Critiques, 5210).

Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του καθηγητή Peter J. Hawkins στην α΄ έκδοση του 1993, «το έργο αυτό αποτελεί ένα σοβαρό “ακαδημαϊκό” σύγγραμμα ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας και έρευνας, και ταυτόχρονα, μια σειρά από ‘’δραματικές ιστορίες ζωής” που μπορούν να γίνουν κατανοητές και να τις “αισθανθούμε” όλοι μας, επαγγελματίες και μη. Επίσης, προσφέρει βαθυστόχαστες διαπιστώσεις για τα νοήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, τις οποίες όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε: την ανάγκη να μας αγαπούν και να μας θέλουν, και την ανάγκη να έχουμε την ικανότητα να επιστρέφουμε την αγάπη αυτή˙την ανάγκη να κατανοούμε τον κόσμο μας και να παρακολουθούμε τη λογική που διέπει τις εμπειρίες μας, καθώς και την ανάγκη ‘’πραγματικά” να μας καταλαβαίνουν οι άλλοι και την ανάγκη να έχουμε κάποιο έλεγχο τόσο πάνω στον εσωτερικό όσο και πάνω στον εξωτερικό μας κόσμο».

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο για την ψύχωση, όπου δίνονται αρκετές πληροφορίες, αλλά περιγράφονται επίσης κάποιες ιστορίες ζωής κάποιων ανθρώπων και είναι καλό να διαβαστεί τόσο από άτομα που έχουν κάποια σχέση με την ψυχική υγεία, όσο κι από άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον άνθρωπο που πάσχει από «σχιζοφρένεια» ή αλλιώς «επιπωματική ψύχωση», καθώς ο αναγνώστης θα έρθει σε μια μεγαλύτερη επαφή με τις διαστάσεις και με τους υποτύπους που υπάρχουν, τα συμπτώματα και άλλες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπισή της.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο δόκτωρ Ιωάννης Ν. Νέστορος προτείνει ταυτοχρόνως και τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και την ψυχοθεραπεία και τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο, δηλαδή από δύο ειδικούς ταυτόχρονα (ψυχίατρο & ψυχολόγο). Πέρα από τις πληροφορίες και τα χαρακτηριστικά της ψυχωτικής αυτής διαταραχής, αξίζει να δώσει ο αναγνώστης βάση και στις ιστορίες που παρουσιάζονται και οι οποίες είναι αληθινές. Είναι ιστορίες ανθρώπων που κάποια στιγμή στη ζωή τους εκδήλωσαν ψύχωση, κι έτσι ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει με έναν πιο εύληπτο τρόπο τις διάφορες πτυχές, αλλά και να δει κάποιους παράγοντες που συνήθως δεν τους λαμβάνουμε υπόψη και θεωρούμε ότι ίσως και να μην σχετίζονται με την πυροδότηση των ψυχωσικών επεισοδίων, όπως λόγου χάρη είναι η λήψη διάφορων ναρκωτικών ουσιών (χασίς κ.α.).

Επίσης, κάτι που προσωπικά έκανε εντύπωση σε εμάς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ήταν γενικά ο ρόλος που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον των ψυχωσικών ατόμων, όπου σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικό και έμοιαζε σαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να προσπαθούν να συντηρήσουν αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ψυχωσικός. Έτσι, η ψυχοθεραπεία των ψυχασθενών πήγαινε πολύ πίσω, καθώς η συνεργασία της οικογένειας με τον ψυχίατρο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι προβληματική ή και μονόπλευρη, δηλαδή οι προσπάθειες για συνεργασία γίνονται μόνο από την πλευρά του ψυχιάτρου.

Η δημιουργία εμποδίων στην ανάρρωση των ψυχωσικών από τα μέλη της ίδιας τους της οικογένειας αποτελεί έναν παράγοντα που αξίζει να κρατήσουμε από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, γιατί σε όλες τις ασθένειες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ταχύτητα της ανάρρωσης το πόσο υποστηρικτικά και βοηθητικά είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η στάση και η συμπεριφορά των υπόλοιπων μελών της οικογένειας όταν είναι θετική, δίνει θάρρος, κουράγιο και δύναμη στον ασθενή ώστε να αντιμετωπίσει την ασθένειά του και τις όποιες δυσκολίες συνοδεύουν το πρόβλημά του. Από την άλλη, όταν ο ασθενής αντιλαμβάνεται πως είναι μόνος ή ότι στις υπάρχουσες δυσκολίες του προστίθενται κι άλλες κι ότι οι πιο δικοί του άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν τον αγαπούν, αλλά τον βλέπουν σαν βάρος, τότε πλήττεται και κάμτεται ηθικά και ψυχολογικά, αποδιοργανώνεται, θλίβεται και σιγά- σιγά παραιτείται.

Θα λέγαμε πως όταν συμβαίνει τα μέλη της ίδιας της οικογένειας να εμποδίζουν τη θεραπευτική διαδικασία, τότε είναι πολύ πιθανό μια τέτοια οικογένεια να ώθησε το άτομο προς την εκδήλωση της ψυχωτικής του διαταραχής. Δηλαδή, σαν η δυσλειτουργία αυτής της οικογένειας να αποτέλεσε εκείνο τον παράγοντα που πυροδότησε τα ψυχωτικά επεισόδια.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα ακόμη σημείο που κέντρισε την προσοχή μας και που μας άρεσε πολύ. Έτσι, το τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνει την κλίμακα για την αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών συμπτωμάτων, όπου περιγράφονται όλα τα συμπτώματα ενός ψυχωτικού ατόμου, οπότε μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τα ίδια τα συμπτώματα, όσο και για την εξέλιξη της διαταραχής, δηλαδή, το τι μπορούμε να περιμένουμε.

Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και σας το συστήνουμε να το βρείτε και να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας, καθώς θα μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτό ανά πάσα στιγμή για να φρεσκάρετε ορισμένα στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να σας φανούν ιδιαιτέρως βοηθητικές και χρήσιμες.

Πηγή: Ιωάννης Ν. Νέστορος, 2012, Στον Κόσμο Της Ψύχωσης, εκδόσεις: Πεδίο, Αθήνα.

_______________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc at 1:07 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια: 

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Labels: Βιβλία

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com