Διαβάζοντας… το βιβλίο: «Η γενιά της ντοπαμίνης»

Το βιβλίο αυτό μιλάει για την ευχαρίστηση. Μιλάει επίσης για τον πόνο. Το κυριότερο, μιλάει για το πώς βρίσκουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο και γιατί σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αυτή την ισορροπία.

by Times Newsroom

Ένα βιβλίο για την ευχαρίστηση και τον πόνο, καθώς και για τη σχέση ανάμεσα στην ευχαρίστηση και τον πόνο. Αυτή η σχέση είναι βασική προϋπόθεση μιας καλής ζωής και αποτυπώνεται μέσα από κλινικά περιστατικά που περιγράφονται από την Anna Lembke.   Στον σύγχρονο κόσμο της υπεραφθονίας αναζητούμε διαρκώς την ευχαρίστηση.

Σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση της ευχαρίστησης παίζει η ντοπαμίνη που ελκύεται από το σύστημα ανταμοιβής του εγκέφαλου, καθιστώντας την εμπειρία εθιστική. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ευχαρίστηση και τον πόνο στις ίδιες περιοχές του.

Ο φιλόσοφος και θεολόγος, Κεντ Ντάννινγκτον αναφέρει: Οι άνθρωποι που πάσχουν από βαρύ εθισμό είναι οι προφήτες της εποχής μας, τους οποίους αγνοούμε, με ολέθρια αποτελέσματα, γιατί μας δείχνουν ποιοι πραγματικά είμαστε.

Ο καταναλωτισμός καθορίζει όλη μας τη ζωή και όλοι συμμετέχουμε σε διάφορες πράξεις, όπως κατανάλωση ζάχαρης, αγορά προϊόντων, ηδονοβλεψία, ενασχόληση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κ.α.

Με βάση το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το βιβλίο αυτό μιλάει για την ευχαρίστηση. Μιλάει επίσης για τον πόνο. Το κυριότερο, μιλάει για το πώς βρίσκουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο και γιατί σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αυτή την ισορροπία.

Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς πρόσβασης σε ερεθίσματα που προκαλούν μεγάλη έκλυση ντοπαμίνης: ναρκωτικές ουσίες, φαγητό, ειδήσεις, τζόγος, ψώνια, βιντεοπαιχνίδια, ανταλλαγή ηλεκτρονικών γραπτών μηνυμάτων, ανταλλαγή σεξουαλικών ηλεκτρονικών γραπτών μηνυμάτων, Facebook, Instagram, Youtube, Twitter… Η ποσότητα, η ποικιλία και η εθιστικότητα  αυτών των ερεθισμάτων προκαλούν ίλιγγο. Όλοι ρέπουμε προς την καταναγκαστική υπερκατανάλωση».

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την καταναγκαστική  υπερκατανάλωση;

Οι απαντήσεις δίνονται μέσα από ένα σύνολο περιστατικών εθισμού της Ιατρού Anna Lembke.

«Για να νιώσουμε καλά, για αυτό ξοδεύουμε όλα τα λεφτά». Λιβόν Χελμ.

  • Πηγή: Η γενιά της ντοπαμίνης, Anna Lembke, Εκδόσεις Πατάκη, 2021.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com