Διεθνές βραβείο Bronze A’ Design Award στην Potiropoulos+Partners για το Ποδοσφαιρικό Γηπέδο της ΠΑΕ Λάρισας

Το βραβείο απένειμε η διεθνής επιτροπή των A' Design Award & Competition, η οποία αποτελείται από μέλη του Τύπου με διεθνή επιρροή, καταξιωμένους σχεδιαστές, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και εξέχοντες επιχειρηματίες.

by Times Newsroom

Το διεθνές βραβείο Bronze A’ Design Award απονεμήθηκε στην Potiropoulos+Partners
για το συγκρότημα του Ποδοσφαιρικού Γηπέδου της ΠΑΕ Λάρισας

Θυμίζοντας κουτί που ανοίγει αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό του, το στέγαστρο του γηπέδου σχηματοποιεί ένα τοπίο από τεθλασμένες επιφάνειες που σε προσκαλεί να το παρατηρήσεις.

Με το βραβείο «Bronze A’ Design Award 2022» τιμήθηκε πρόσφατα το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners στην κατηγορία «Architecture, Building and Structure Design» για το έργο τους AEL FC Arena Football Stadium.

Το βραβείο απένειμε η διεθνής επιτροπή των A’ Design Award & Competition, η οποία αποτελείται από μέλη του Τύπου με διεθνή επιρροή, καταξιωμένους σχεδιαστές, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και εξέχοντες επιχειρηματίες.

Η ανάπτυξη -περιμετρικά της κεντρικής πλατείας διαδοχικών δραστηριοτήτων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χώρο για τους πεζούς-, αποτέλεσε την βασική οργανωτική ιδέα. Η συνολική εγκατάσταση κατανέμεται σε υπο-περιοχές, με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, ελαττώνοντας την κλίμακα, ενώ άξονες πεζών κινήσεων διατρέχουν εγκάρσια τον χώρο απελευθερώνοντας διαγώνιες θεάσεις. Παράλληλα διευκολύνουν τον προσανατολισμό.

Θυμίζοντας κουτί που ανοίγει αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό του, το στέγαστρο του γηπέδου σχηματοποιεί ένα τοπίο από τεθλασμένες επιφάνειες, ορίζοντας ένα συνεχές μέτωπο στο ανατολικό όριο της πλατείας. Αντίστοιχα, οι δύο όγκοι του εμπορικού κέντρου πλαισιώνουν τις υπόλοιπες πλευρές της. Η εκτεταμένη χρήση γυαλιού, ελαφριών πανέλων και μεταλλικών στοιχείων αναδεικνύει μια ανάλαφρη αρχιτεκτονική που λειτουργεί σαν φίλτρο για το φως της ημέρας και ως ολόφωτη οθόνη τη νύχτα. Οι διαθλάσεις του φυσικού και τεχνητού φωτός στις κρυσταλλοειδείς αυτές φόρμες θυμίζουν λαμπερό σκηνικό που σε προσκαλεί να το παρατηρήσεις.

Η οργάνωση του γηπέδου υλοποιείται από τέσσερα διαζώματα κερκίδων –δύο συν δύο, με ανοιχτές τις γωνίες τους– εκ των οποίων το ένα αποτελεί συνέχεια του όγκου που υποδέχεται τις στεγασμένες λειτουργίες. Στο εσωτερικό του αναπτύσσεται μια σειρά πλήρως εξοπλισμένων ειδικών χώρων, κατάλληλων να ανταποκριθούν στην συγκεκριμένη χρήση, ενώ η γραμμική, ορθοκανονική γεωμετρία τους προσδίδει μια σαφή και ευκολομνημόνευτη ταυτότητα. Το γήπεδο «ανοίγει» προς τα έξω εγκαθιστώντας διαλόγους με το περιβάλλον του, τα μεταξύ τους όρια είναι ελαστικά, ερμηνεύονται κάθε φορά διαφορετικά, ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στιγμής. Έτσι, η ενέργεια του αγώνα διαχέεται παντού, χώροι και δράσεις διασταυρώνονται μεταξύ τους, άλλοτε ομόρροπα και άλλοτε συμπληρωματικά.

Η νέα αυτή αστική δομή στην περιφέρεια  της πόλης συσχετίζει την άθληση, τον πολιτισμό, το  εμπόριο και την ψυχαγωγία, με τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό λόγο, ενθαρρύνοντας την κοινωνική διαντίδραση και την σωματική άσκηση. Η εμπειρία του αγώνα και η συνεύρεση, ο περίπατος και η στάση, συνυπάρχουν εδώ ως αλληλεπικαλυπτόμενα γεγονότα. Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί στην νοτιοδυτική είσοδο της πόλης της Λάρισας ένας πολυλειτουργικός πόλος έλξης, που ταυτόχρονα θα αποτελεί και ισχυρό τοπόσημο, σε μια αδιαμόρφωτη περιαστική περιοχή, σημείο συρραφής του αστικού τοπίου με την φύση του Θεσσαλικού κάμπου.

Συντελεστές έργου: 

    • Συντονιστής ανάπτυξης: Dimand S.A.
    • Αρχιτεκτονική μελέτη: Potiropoulos+Partners
    • Στατική μελέτη: Τ. Τσικνιάς & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.Τ.Ε.
    • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΤΕΑΜ  Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί  Ε.Π.Ε.
    • Κυκλοφοριακή μελέτη: Δρόμος Ε.Π.Ε.
    • Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δ. Οικονόμου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ Πολεοδομίας – Χωροταξίας, Καθηγητής Χωροταξίας Π.Θ.
    • Γεωτεχνική μελέτη: Σωτηρόπουλος & Συνεργάτες Α.Τ.Ε. Σύμβουλοι Εδαφομηχανικοί
    • Τοπογραφική μελέτη: Σ. Πασχούδης, Τοπογράφος Μηχανικός
    • Φωτογράφιση: Χαράλαμπος Λουϊζίδης

Σχετικά με την Potiropoulos+Partners: 
Καινοτόμα και ευρηματική αρχιτεκτονική, βασισμένη στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και επίσης στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν την φιλοσοφία και το σχεδιαστικό στίγμα της Potiropoulos+Partners. Το γραφείο δημιουργεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες του, μέσω μιας σχεδιαστικής προσέγγισης που αναζητεί νέους τρόπους σκέψης και έκφρασης, συμπυκνώνοντας στις προτάσεις του πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις.  Το γραφείο ιδρύθηκε το 1989 από τους Δημήτρη Ποτηρόπουλο και Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία και μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο. Σήμερα, με 30 χρόνια εμπειρία, και τη συμμετοχή πλέον και του γιου τους Ρήγα Ποτηρόπουλου, η δημιουργική αυτή ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, παρέχοντας πλήρεις υπηρεσίες σχεδιασμού, σε όλο το φάσμα, τις τυπολογίες και τις κλίμακες των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων.
Διακρίσεις:
Η Potiropoulos+Partners έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, όπως το 1ο βραβείο που απέσπασε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, 3ο βραβείο για το Συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι, 2ο βραβείο για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Studio Daniel Libeskind, 1ο βραβείο για την ανακαίνιση και επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος «Εκμετζόγλου» στον Βόλο, διάκριση για το Grand Egyptian Museum στο Κάιρο, κ.α. Παράλληλα το γραφείο έχει τιμηθεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, όπως το Βραβείο «Architizer A+» για το «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» το 2016 και αντίστοιχα για την «Beach Front Villa – Navarino Residence» το 2017, ενώ έχει προταθεί από το Ιδρύμα «Mies van der Rohe» για το Βραβείο «Mies van der Rohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική». Επίσης έχει βραβευθεί με τα «Special Mention» και «Winner» των «German Design Awards 2018», όπως και με το «Winner» των «German Design Awards 2020», του έγκριτου, διεθνούς φήμης οργανισμού «German Design Council», καθώς και πρόσφατα με τα «World Architecture Community Awards 2018» για τα έργα: «Βeach Front Villa – Navarino Residence», «Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών». Το 2018 το project του γραφείου «Mykonos White Boxes Resort» απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα «A’ Design Awards», από τις πιο σημαντικές διακρίσεις όσον αφορά το design παγκοσμίως.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή