Εγκαίνια της έκθεσης: Ιάσων Δεπούντης «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία»

Ένα αφιέρωμα στον ποιητή, λογοτέχνη, παιδαγωγό την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

by Times Newsroom

H Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και η Πολιτιστική Εταιρία «Ηλιοστάσιο», διοργανώνουν την έκθεση αφιέρωμα στον ποιητή, λογοτέχνη, παιδαγωγό Ιάσων Δεπούντη με τίτλο «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται η Τροία».

Συμπληρώνονται φέτος δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του Ιάσονα Δεπούντη (1919-2008).

Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή επέτειο, η Πολιτιστική Εταιρία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά έκθεση για τη ζωή και το έργο του ποιητή, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τις 18 Ιουνίου μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2023.

Ο Ιάσων Δεπούντης συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ελλήνων μεταπολεμικών ποιητών. Όταν το 1969 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα εξαιτίας της δικτατορίας, εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου έζησε μέχρι το θάνατο του ως παιδαγωγός, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής.

Ως διανοούμενος συμμετείχε ενεργά στους κύκλους της ελληνικής διασποράς.

Από το 1985 μέχρι το τέλος της ζωής του μοίραζε δημιουργικά τον χρόνο του ανάμεσα στη Ζυρίχη την Κέρκυρα και την Αθήνα. Σημαντικά μέρη του έργου του γράφτηκαν στο καντόνι του Άπεντσελ και στη Ζυρίχη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στην οδό Φίλωνος 29.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Stefan Estermann ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Για τη φιλία του Ιάσονα Δεπούντη με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα μιλήσει ο κ. Κώστας Σουέρεφ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων – Ιστορικός.

Στις δημιουργίες της Αναστασίας Δεπούντη θα αναφερθεί η εκπρόσωπος του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη, κα Μαίρη Βέργου ενώ ποιήματα θα απαγγείλει η Συγγραφέας – Ηθοποιός κα. Ντάγκνυ Γκιουλάμη,

Τα εκθέματα θα παρουσιάσει με ταυτόχρονη ξενάγηση στον χώρο, ο κ. Δημήτρης Δεπούντης, γιος του ποιητή.

Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά η κα. Μαρία Μποζένα Σουέρεφ ερμηνεύοντας:

Michael Kleofas Oginski (1765-1833), Les adieux à la patrie (1794) για βιολί και πιάνο.

Grazyna Bacewicz (1909-1969), Kaprys Polski (1949) για βιολί σόλο.

Εδώ αναλυτικές πληροφορίες της έκθεσης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com