Εικαστική Έκθεση “1922+: 100 έτη μετά” της Β. Ηλιακοπούλου

14 - 24 Νοεμβρίου 2022 στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

by Times Newsroom

Μια αφιερωματική έκθεση ζωγραφικής για το δράμα των Προσφύγων, αποτελεί την πιο προσωπική και ανθρωποκεντρική ίσως πρόταση της Βασιλικής Ηλιακοπούλου που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Η αξιόλογη Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών “αποκαλύπτεται” εκατό έτη μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα από μια σειρά έργων της τελευταίας διετίας, αποτείνοντας φόρο τιμής στους ανώνυμους ήρωες της λεηλατημένης Σμύρνης.

Σχέδια, ελαιογραφίες και χαρακτικά συνιστούν το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, του αλτρουϊσμού και της ανάγκης να διατηρηθεί η οικογενειακή εστία μετά την Καταστροφή. Εκτός από τα έργα του ατελιέ, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό χαρακτικά πορτραίτα ποιητών και λογοτεχνών που με την πένα τους μεταλαμπάδευσαν το μαρτύριο του ξεριζωμού, τις μνήμες ή το βουβό τραγούδι των Προσφύγων στις νεότερες γενιές.

Ζωγράφος βιωματική και ανθρωποκεντρική, η Ηλιακοπούλου δίνει το έναυσμα στον θεατή των έργων της προκειμένου να κρίνει πόσο διαχρονικό παραμένει το φαινόμενο του πολέμου ακόμη και “100 έτη μετά” καθώς οι ανθρώπινες πληγές των Προσφύγων ποτέ δεν κλείνουν. Ο ίδια λέει: «δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να αξιοποιώ τη ζωγραφική ως διαμαρτυρία ή μορφή ενόρασης».

Την έκθεση επιμελείται ο Μουσειολόγος Κωνσταντίνος Στουπάθης σε συνεργασία με την Εφορεία Μουσείων της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης.

Θα προλογίσει η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος της Εστίας, ο κ. Κ.Στουπάθης Μουσειολόγος, η κ. Αργυρώ Πίκουλα πρόεδρος της Ιωνικής Στέγης Ηλιούπολης και θα τραγουδήσει η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου τραγούδια της Σμύρνης.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου ώρα 18:00.

Διάρκεια έκθεσης: 14-24 Νοεμβρίου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, 171 21, Νέα Σμύρνη, Τ: 210 9333702 & 210 9330274, www.estia-ns.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή