Εκδήλωση με θέμα «Tokei Maru 1922-2022: Eπέτειος μνήμης των 100 χρόνων από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη»…

...στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας

by Times Newsroom

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τον βουλευτή ΠΕ Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας κ. Γιάννη Πασχαλίδη συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, τη Θρακική Εστία Ν. Καβάλας και τη Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας εκδήλωση με τίτλο «Tokei Maru 1922-2022: Eπέτειος μνήμης των 100 χρόνων από το ταξίδι ενός ιαπωνικού πλοίου στη Σμύρνη ». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και περιλαμβάνει διάλεξη της Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, Αντιπρoέδρου του Πανεπιστημίου Toyo στο Tokyo, διάλεξη του κ. Σταύρου Τ. Σταυρίδηκαθώς και προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του Ζάχου Σαμολαδά. Την εκδήλωση θα ανοίξουν χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από τους συλλόγους Θρακικής Εστίας, Μικρασιατών και Ποντίων Καβάλας.

Η Δρ Nanako Murata-Sawayanagi, η οποία ειδικεύεται στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου, επισκέπτεται τη χώρα μας για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα πολυετούς προσωπικής της έρευνας σχετικά με το ιαπωνικό πλοίο Tokei Maru το οποίο εικάζεται ότι διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σταύρος Τ. Σταυρίδης αρθρογραφεί στην εφημερίδα The National Herald, New York και έχει διατελέσει ιστορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Ερευνών του Πανεπιστημίου Latrobe της Αυστραλίας. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους «Tokei Maru» (2017, 20΄) – δημιουργία του Ζάχου Σαμολαδά, σκηνοθέτη/παραγωγού – βασίζεται στην έρευνα της Δρ. Murata και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ έχει τιμηθεί επανειλημμένως. Ο σκηνοθέτης θα προλογίσει την προβολή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και ο Δήμος Καβάλας διοργανώνουν τελετή φύτευσης ιαπωνικού δέντρου μπροστά από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην Καβάλα προς τιμήν του ιαπωνικού πλοίου Tokei Maru.

Ημ/νία: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00

Διεύθυνση: Μεγάλη Λέσχη, Κύπρου 12-14, 654 03, Καβάλα

Εισιτήρια: Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες:
Πρεσβεία της Ιαπωνίας – Μορφωτικό τμήμα, τηλ. 210 670 9900-1

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή