Εκπρόσωποι χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επισκεφθούν το πέρασμα της Ράφα, έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΑΕ

Μια ντουζίνα απεσταλμένοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να επισκεφθούν σήμερα τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, λίγες ημέρες αφού ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον υπό πολιορκία θύλακα «απλώς λιμοκτονούν».

by Times Newsroom

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οργανώνουν αυτή την επίσκεψη στη Ράφα, μέσω της οποίας εισέρχεται στη Γάζα περιορισμένος αριθμός ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων. Την ίδια ώρα το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται πάνω σε σχέδιο απόφασης που συνέταξαν τα Εμιράτα και το οποίο ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να επιτρέψουν τη χρήση όλων των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων οδών προς και δια μέσου της Γάζας» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη δημιουργία μηχανισμού επίβλεψης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αρμόδιος για τον οποίο θα είναι ο ΟΗΕ.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο αυτό.

Η πρεσβεύτρια των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι στόχος της σημερινής επίσκεψης είναι «να μάθουμε από πρώτο χέρι τι χρειάζεται σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα». Η ίδια τόνισε ότι δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν αντιπρόσωπο στο ταξίδι αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον καταψήφισε σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο ζητούσε την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ κατά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στη Ράφα και εργάζονται συνεχώς προσπαθώντας να βελτιώσουν την κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο Νέιτ Έβανς εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Ο Έβανς πρόσθεσε ότι η αμερικανική διπλωματία «εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα» και ότι η Ουάσινγκτον «έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και εξακολουθεί να στηρίζει (την κήρυξη) ανθρωπιστικών παύσεων στη διάρκεια των οποίων μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι και να σταλεί μαζική βοήθεια».

Η Γαλλία και η Γκαμπόν επίσης δεν στέλνουν αντιπροσώπους στη Ράφα.

«Κάλεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και επανέλαβα την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία. Δυστυχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να το κάνει», τόνισε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες Κυριακή.

«Όμως αυτό δεν το καθιστά λιγότερο απαραίτητο. Υπόσχομαι: δεν θα τα παρατήσω», πρόσθεσε.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο χθες, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επεσήμανε όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υφίστανται πλέον οι όροι για την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», είχε σημειώσει ο Γκουτέρες την Παρασκευή. «Το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα δεν έχει σχεδιαστεί για εκατοντάδες φορτηγά και επικρατεί μποτιλιάρισμα».

Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ. Από την πλευρά του Ισραήλ έχει δεχθεί το πέρασμα αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα, αλλά όχι για την είσοδό τους εκεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com