«Έλα τώρα Σεργκέι, ας μιλήσουμε για την ειρήνη»

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αμφισβητεί την ισχύ του ρώσου διπλωμάτη

by Times Newsroom

Δεν μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, 4,5 μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας, όπως θεωρεί η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Τι μπορείς να διαπραγματευτείς με κάποιον που δεν είναι καν διατεθειμένος να συμφωνήσει με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να αφεθούν οι άμαχοι να φύγουν;», τόνισε στο γερμανικό περιοδικό Stern και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την έκκληση, που διατυπώθηκε σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν αρκετές προσωπικότητες στη χώρα της, να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Εάν ήμουν Ουκρανή, θα έβρισκα αυτή την επιστολή αφελή, ενοχλητική και αλαζονική. Πού βρήκε το δικαίωμα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών να αποφασίσει για λογαριασμό της Ουκρανίας ποιο τμήμα της χώρας πρέπει να εκχωρηθεί, πόσα εκατομμύρια πολίτες της πρέπει να υπόκεινται σε ρωσική κατοχή;» συνέχισε.

«Αμφισβητούμενος ο ρόλος του»

Η Μπέρμποκ είπε ακόμη ότι έχει να μιλήσει προσωπικά με τον ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου άρχισε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου. Δήλωσε πως εύχεται να μπορούσε να του πει «έλα τώρα Σεργκέι, ας μιλήσουμε για την ειρήνη», αλλά αμφισβήτησε πόση ισχύ έχει σήμερα ο έμπειρος ρώσος διπλωμάτης. «Το ποιον ρόλο διαδραματίζει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε όλο αυτό είναι αμφισβητούμενο», έκρινε.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα. Όμως ο κ. Λαβρόφ αποχώρησε αμέσως μετά την ομιλία του, χωρίς να περιμένει να ακούσει τι είχε να αντιτίνει η κυρία Μπέρμποκ ή οποιοσδήποτε άλλος.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή