Επεισόδια στο ΑΠΘ με πετροπόλεμο και χημικά

Επεισόδια ξέσπασαν στο ΑΠΘ λίγη ώρα μετά την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία, με επιχείρηση δυνάμεων ΜΑΤ και ΕΚΑΜ.

by Times Newsroom

Μετά την έφοδο των ΜΑΤ και ΕΚΑΜ από το πάρκινγκ του ΑΠΘ οι περισσότεροι φοιτητές έφυγαν χωρίς να συγκρουστούν. Ωστόσο ομάδα αντιεξουσιαστών παρέμεινε στο σημείο, και ακολούθησαν επεισόδια με την αστυνομία. Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.

Θυμίζουμε ότι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ εισήλθαν στον χώρο του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ από τη κεντρική είσοδό του, αλλά και από το πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, όπου όπου φοιτητές πραγματοποιούσαν κατάληψη. Άμεσα, οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτίριο και αυτή την ώρα φωνάζουν συνθήματα, παραμένοντας στο σημείο.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ εισέβαλε ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην πορεία κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το thestival, διαδηλωτές αντιλήφθηκαν την έξοδο ενός φύλακα και έτσι κατάφεραν να εισβάλουν. Η ομάδα ανήρτησε πανό που γράφει «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι».

Άλλη ομάδα ατόμων, που φορούν κουκούλες, ελέγχουν περιμετρικά τον χώρο. Διαμαρτυρομένοι βρίσκονται έξω από το κτίριο διοίκησης και φωνάζουν συνθήματα. Εχθές το βράδυ, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε την εξ αποστάσεως διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.

Στο μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν  σε Σύνταγμα και Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Στα Εξάρχεια, εκεί που κατέληξε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιές σε κάδους. Στη συνέχεια, ορισμένοι εξ αυτών «ταμπουρώθηκαν» μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ οι υπόλοιποι διαλύθηκαν από τους άντρες των ΜΑΤ, που προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Νωρίτερα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν στο Σύνταγμα με τις αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια έπεσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο υπήρξε πάλη σώμα με σώμα, όταν οι φοιτητές πλησίασαν έξω από τη Βουλή τις κλούβες των ΜΑΤ θέλοντας να σπάσουν το μπλόκο της Αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Από εκεί, μετά την ένταση με την Αστυνομία, κινήθηκαν προς την Ομόνοια, πέρασαν από το Πολυτεχνείο και κατέληξαν στα Εξάρχεια. Ιδιαιτέρως βεβαρυμένες στο κέντρο η Βασ. Αμαλίας, η Σταδίου, η Βασ. Σοφίας προς τη Βουλή, η Πατησίων προς Αθήνα και η κάθοδος της Βασ. Κωνσταντίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com