Εργαστήρια ξυλογλυπτικής στο X[ξ]ylo Wood Design Santorini με τον Μιχάλη Αρβανίτη

"Λαξεύοντας τον νου κι αφήνοντας την καρδιά να οδηγεί το χέρι, αποκαλύπτεται η μορφή του ξύλου και η ψυχή του ανθρώπου"

by Times Newsroom

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο X[ξ]ylo Wood Design Santorini. Είμαι ο Μιχάλης Αρβανίτης και υπηρετώ την τέχνη της γλυπτικής στο ξύλο. Έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας του νέου χώρου-γκαλερί στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου εκθέτω τα έργα μου, ήρθε η ώρα να μοιραστώ την αγάπη μου για την τέχνη της ξυλογλυπτικής και ιδιαίτερα τη δημιουργική της πλευρά. Έτσι, από φέτος το καλοκαίρι, η γκαλερί δέχεται τους πρώτους της… μαθητές και μαθήτριες, σ’ ένα ξεχωριστό -αλλά και μοναδικό για το νησί της Σαντορίνης- ταξίδι στα μυστικά της ξυλογλυπτικής!

Λίγα λόγια για μένα

Ασχολούμαι με την ξυλογλυπτική τα τελευταία επτά χρόνια. Εμπνεύστηκα και μαθήτευσα κοντά στους ξυλογλύπτες Παναγιώτη και Γιώργο Θάνο που εξειδικεύονται στα σκαλιστά έπιπλα καθώς επίσης είναι σημαντική στην πορεία μου η συμβολή του Μπέκου Παναγιώτη, εξαίρετου καλλιτέχνη της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής.

Επειδή η τέχνη λειτουργεί και ως βιολογικός καθρέφτης, ο τόπος καταγωγής και δραστηριοποίησης μου, η Σαντορίνη, ένας τόπος με πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια, λιτά κι απέριττα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, ασκεί μεγάλη επιρροή στην καλλιτεχνική μου έκφραση. Μου αρέσει να δουλεύω με μια ποικιλία ξύλων που το καθένα παρουσιάζει μοναδική πρόκληση, ώστε να δημιουργώ κάτι όμορφο που να ενισχύει επίσης την εσωτερική ομορφιά του ίδιου του ξύλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής

Το εργαστήριο ξυλογλυπτικής ξεκινά με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην τέχνη της ξυλογλυπτικής στον ελλαδικό χώρο, και τη συσχέτιση της με την παράδοση του νησιού μας, τη Σαντορίνη. Στη συνέχεια, στο πρακτικό μέρος, οι μαθητευόμενοι έρχονται σε επαφή με κάποιες βασικές τεχνικές της ξυλογλυπτικής τέχνης και με αυτόν τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μόνοι τους τα πρώτα ξυλόγλυπτα έργα τους, τα οποία μπορούν να πάρουν μαζί τους. Στο τέλος του εργαστηρίου ακολουθεί μια ξενάγηση στο χώρο και στα έργα που έχω φιλοτεχνήσει.

Κάθε μάθημα μπορεί να φιλοξενήσει από 1 έως 5 άτομα, διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και οργανώνεται κατόπιν ραντεβού.

Για κρατήσεις θέσεων:

Τα έργα τέχνης στη γκαλερί

Τα ξυλόγλυπτα έργα τέχνης που θα συναντήσει κανείς στη γκαλερί X[ξ]ylo Wood Design Santorini, δεν είναι απλά αποκυήματα της έμπνευσης, του κόπου και του ταλέντου του καλλιτέχνη, αλλά κάτι πολύ παραπάνω… Το καθένα από αυτά έχει να σου πει μια ιδιαίτερη ιστορία, να σε παρασύρει και να σε ταξιδέψει σε έναν άλλον κόσμο, ονειρικό, γαλήνιο, εκλεπτυσμένο, γεμάτο συναισθήματα και εμπειρίες.

Από το φωτογραφικά ρεαλιστικό έως το αφηρημένο, από ανάγλυφη και διακοσμητική γλυπτική έως χάραξη γραμμάτων, η ξυλογλυπτική για τον Μιχάλη είναι ένα είδος χαράς: Η διάδραση του μέταλλου και του ξύλου, η φλούδα του κομμένου άκρου, οι ήχοι και οι μυρωδιές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com