Ερντογάν: «Χασάπης της Γάζας» ο Νετανιάχου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου προσωπικά υπεύθυνο για τους θανάτους ανθρώπων στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας

by Times Newsroom

«Ο Νετανιάχου, ο οποίος διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του τελευταίου αιώνα, έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός του στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

Αυτό το «στίγμα» δεν το φέρει μόνο ο Νετανιάχου, αλλά και εκείνοι που τον υποστήριξαν «άνευ όρων», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης δεν δείχνουν ότι η παρούσα κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε εκεχειρία διαρκείας.

Χθες, Τρίτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησής του να καταστρέψει την ηγεσία της Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες όταν λήξει η κατάπαυση του πυρός.

«Οι δηλώσεις που προέρχονται από την κυβέρνηση Νετανιάχου περιορίζουν τις ελπίδες μας η ανθρωπιστική παύση να μετατραπεί σε μια εκεχειρία διαρκείας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να επεκταθεί επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε ωστόσο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, την οποία συμφώνησε η Χαμάς με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την προσωρινή «παύση της αιματοχυσίας» στον θύλακα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών για τη σύγκρουση, έχει ασκήσει έντονη κριτική εις βάρος του Ισραήλ για την χερσαία και εναέρια επίθεσή του στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα, στην οποία περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 άλλοι συνελήφθησαν όμηροι.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί από τα ισραηλινά αντίποινα, λένε υγειονομικοί αξιωματούχοι στον θύλακα.

«Θεωρούμε την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους, την ανθρωπιστική παύση, θετική εξέλιξη υπό την έννοια ότι σταματάει η αιματοχυσία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Όπως είπε, θα συζητήσει για την κατάσταση στη Γάζα στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντουμπάι αργότερα μέσα στην εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για πλήρη εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων με κρατούμενους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της, η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει «ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό» την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com