Ερντογάν: Χωρίς F-16 η Σουηδία δεν βλέπει ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν εξάρτησε την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία

by Times Newsroom

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξάρτησε την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξής του στα μέσα ενημέρωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (…)

“Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε χθες, Πέμπτη, από την Αθήνα. Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Ρόιτερς.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει. Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com