Ερυθρός Σταυρός: Eξέδωσε νέους κανόνες για τους χάκερ – Πρωτοφανής προειδοποίηση

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) εξέδωσε για πρώτη φορά κανόνες για την εμπλοκή πολιτών χάκερ σε συγκρούσεις.

by Times Newsroom

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων συμμετέχει σε πατριωτικές κυβερνο-συμμορίες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί τους χάκερ ότι οι ενέργειές τους μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές, συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους, εάν θεωρηθεί ότι τους καθιστούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Οι οκτώ κανόνες που εξέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός -ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και τον έλεγχο των κανόνων πολέμου -περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για επιθέσεις σε νοσοκομεία, εργαλεία hacking που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα και απειλές που τρομοκρατούν τους πολίτες. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνο-συμμορίες δήλωσαν στο BBC ότι σκοπεύουν να αγνοήσουν τους νέους κανόνες.
Το πατριωτικό χάκινγκ έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία αλλά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εξαπλώνεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του ICRC, Δρ. Τίλμαν Ρόντενχάουζερ.

«Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν τη δραστηριότητα των πολιτών χάκερ ως ‘κυβερνο-επιτήρηση’ και υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι τεχνικά εξελιγμένες και είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε.

«Ωστόσο, ορισμένες από τις ομάδες που βλέπουμε και στις δύο πλευρές είναι μεγάλες και αυτοί οι ‘στρατοί’ έχουν πλήξει τράπεζες, εταιρείες, φαρμακεία, νοσοκομεία, σιδηροδρομικά δίκτυα και πολιτικές κυβερνητικές υπηρεσίες», σημείωσε.

Χάκερ: Οι οκτώ κανόνες που βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι οι εξής:

  1. Μην κατευθύνεται τις κυβερνοεπιθέσεις σε πολίτες.
  2. Μην χρησιμοποιείτε κακόβουλο λογισμικό ή άλλα εργαλεία ή τεχνικές που εξαπλώνονται αυτόματα και βλάπτουν στρατιωτικούς στόχους και πολίτες.
  3. Όταν σχεδιάζετε μια κυβερνοεπίθεση ενός στρατιωτικού στόχου, να κάνετε ό,τι είναι εφικτό για να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιχείρησή σας σε αμάχους.
  4. Μην διεξάγετε καμία κυβερνοεπιχείρηση κατά ιατρικών και ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων.
  5. Μην διεξάγετε καμία κυβερνοεπίθεση εναντίον στόχων που μπορεί να είναι απαραίτητα για την επιβίωση του πληθυσμού ή που μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για αυτόν.
  6. Μην απειλείτε με βία για να τρομοκρατήσετε τον άμαχο πληθυσμό
  7. Να μην υποκινείτε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου
  8. Να συμμορφώνεστε με τους κανόνες αυτούς ακόμη και αν δεν το κάνει ο αντίπαλος.

Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά επίσης από τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιχειρήσεις χάκινγκ και να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους νόμους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θολώσει τα όρια μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού χάκινγκ, με ομάδες πολιτών, όπως ο IT Army of Ukraine, να επιτίθενται σε ρωσικούς στόχους, με τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο IT Army of Ukraine, ο οποίος έχει 160.000 μέλη στο κανάλι του στο Telegram, στοχεύει επίσης δημόσιες υπηρεσίες όπως σιδηροδρομικά συστήματα και τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Η ομάδα έχει ήδη απαγορεύσει τις επιθέσεις σε στόχους υγειονομικής περίθαλψης – αλλά δήλωσε ότι ο ευρύτερος αντίκτυπος στον άμαχο πληθυσμό ήταν αναπόφευκτος. «Η τήρηση των κανόνων μπορεί να θέσει τη μια πλευρά σε μειονεκτική θέση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο ηγέτης της Killnet σχεδιάζει να αγνοήσει τους κανόνες.«Γιατί να ακούσω τον Ερυθρό Σταυρό;», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της Killnet, η οποία έχει 90.000 ακολούθους στο κανάλι της στο Telegram.

Οι φιλορωσικές ομάδες κατηγορούνται ότι εργάζονται απευθείας για το Κρεμλίνο ή σε συνεργασία με αυτό. Αλλά η Killnet το αρνείται κατηγορηματικά αυτό. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος των Anonymous Sudan, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε εταιρείες τεχνολογίας και κυβερνητικές υπηρεσίες που, όπως λέει, ασκούν κριτική στο Σουδάν ή στο Ισλάμ, δήλωσε στο BBC ότι οι νέοι κανόνες «δεν είναι βιώσιμοι και ότι η παραβίασή τους για τον σκοπό της ομάδας είναι αναπόφευκτη».

Ένα μέλος της συλλογικότητας των Anonymous δήλωσε ότι «πάντα λειτουργούσε με βάση διάφορες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που παραθέτει ο Ερυθρός Σταυρός αλλά τώρα έχει χάσει την πίστη του στον οργανισμό και δεν θα ακολουθήσει τους νέους κανόνες του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com