Έτοιμη για ιστορική προσσελήνωση η Ιαπωνία

Μπήκε σε τροχιά το διαστημικό σκάφος SLIM

by Times Newsroom

Στην τροχιά της Σελήνης μπήκε με απόλυτη επιτυχία το διαστημικό σκάφος SLIM, με την Ιαπωνία να κάνει ένα πρώτο βήμα για μία ιστορική προσσελήνωση η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) έχει το προσωνύμιο Moon Sniper επειδή σχεδιάστηκε για να προσεδαφιστεί εντός 100 μέτρων από ένα συγκεκριμένο στόχο που έχει τεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αν η προσσελήνωση είναι επιτυχής, η Ιαπωνία θα γίνει η πέμπτη χώρα που θα έχει φέρει σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Το SLIM θα ξεκινήσει την κατάβαση προς την επιφάνεια της Σελήνης στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ιαπωνίας στις 20 Ιανουαρίου, με την προσσελήνωση να αναμένεται 20 λεπτά αργότερα. Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, έχει δηλώσει πως αυτή η προσσελήνωση θα έχει “ακρίβεια χωρίς προηγούμενο”. Σε σχέση με άλλα σκάφη που προσεδαφίστηκαν χιλιόμετρα μακριά από το στόχο τους, το SLIM έχει περιθώριο λάθους μόλις 100 μέτρων, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδύνατο.

Το SLIM περιέχει ένα lander το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μία εταιρία παιχνιδιών. Έχει σφαιρικό σχήμα με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία μπάλα του τένις και μπορεί να αλλάξει το σχήμα του για να κινηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η Ιαπωνία έχει έως τώρα δύο αποτυχημένες προσπάθειες στη Σελήνη. Πέρυσι η JAXA έστειλε ανεπιτυχώς το σκάφος Omotenashi ως μέρος της αποστολής Atemis 1 των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς η ιαπωνική startup ispace προσπάθησε να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία που θα προσσεληνωθεί στη Σελήνη, αλλά έχασε την επικοινωνία με το σκάφος μετά από μία περιπετειώδη κάθοδο, με αποτέλεσμα το σκάφος να συγκρουστεί με την επιφάνεια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή