Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος αποδόσεων μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού

Commerzbank και ING «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

by Times Newsroom

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν μικρή άνοδο την Τετάρτη με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την υποχώρηση του πληθωρισμού, μετά και την χθεσινή απότομη πτώση του κόστους δανεισμού. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε στο 10% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, από το 10,6% του Οκτωβρίου και χαμηλότερα των προσδοκιών για 10,4%. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 5%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων σημειώνοντας άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 1,933%. Είχε υποχωρήσει 8 μονάδες την Τρίτη, μετά τα στοιχεία για υποχώρηση του πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία. Με τον βασικό δείκτη του πληθωρισμού να μειώνεται αλλά το πυρήνα του να παραμένει υψηλά, τα στοιχεία της ευρωζώνης άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, ανέφεραν οι αναλυτές, θεωρώντας πως δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση για την αγορά.

«Το συναίσθημα (της αγοράς) είναι αρκετά ανάμεικτο αυτή τη στιγμή» ανέφεραν οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας πως οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αλλάζει πορεία θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων.

Η Commerzbank και η ING εκτίμησαν ότι τα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων 50 μονάδων το Δεκέμβριο από την ΕΚΤ. Η Consultancy Capital Economics είπε ότι παραμένει για μία αύξηση μεταξύ 50 και 75. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωνε άνοδο 3 μονάδων βάσης στο 2,128% την Τετάρτη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ήταν 3 μονάδες ψηλότερα, στο 3,851%, με τη διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 190 μονάδες βάσης, ενώ στο 4,143% κινείται αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Οι επενδυτές ανέμεναν επίσης την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Brookings Institution σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, αργότερα το βράδυ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com