Ευρωζώνη: Βαθαίνει η ύφεση σε Γαλλία – Γερμανία – Μεγάλη υποχώρηση στο δείκτη PMI

Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης

by Times Newsroom

Η Γερμανία και η Γαλλία ξεκίνησαν το τρίτο τρίμηνο με συρρίκνωση στις οικονομίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ η συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση αυξάνει τη διάχυση στις υπηρεσίες.

Ο δείκτης PMI της S&P Global για τη Γερμανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, με 48,3 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη. Η Γαλλία τα πήγε ακόμη χειρότερα, σημειώνοντας χαμηλό 32 μηνών στις 46,6 μονάδες. Τα στοιχεία και για τις δύο χώρες ήταν χειρότερα από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνες του Bloomberg.

Στη Γερμανία, η αρνητική ένδειξη προήλθε από τη μεταποίηση, η οποία ήταν κάτω από τις 50 μονάδες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στην αρχή της πανδημίας το 2020. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα.

«Η μεταποίηση εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Οι παραγωγοί μείωσαν και πάλι την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στις αρχές του έτους».

Στη Γαλλία, τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες ήταν και πάλι σε συρρίκνωση, αν την πρώτη να είναι σε σαφώς χειρότερη κατάσταση.

«Τα στοιχεία σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη χαλάρωση της οικονομίας, δείχνοντας την πιο απότομη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Νοέμβριο του 2020, η οποία προηγήθηκε της συρρίκνωσης του ΑΕΠ» στη Γαλλία, δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Οι μετρήσεις του PMI για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ αποτελούν προειδοποίηση για την περιοχή συνολικά, για την οποία οι αριθμοί που θα ανακοινωθούν αργότερα τη Δευτέρα πιθανότατα θα δείξουν επίσης συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία νωρίτερα έδειξαν συρρίκνωση στην Αυστραλία και σταθερή επέκταση στην Ιαπωνία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ προβλέπεται να παρουσιάσουν σταθερή ανάπτυξη τον Ιούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com